Mehmet Şimşek: Cari açıkta ciddi azalma bekliyoruz

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Makro ekonomik gelişmeler ve 2014 yılı ilk çeyrek bütçe gerçekleşmeleri" konulu basın toplantısı düzenledi. Bakan Şimşek, basın toplantısında yaptığı konuşmasında ilk çeyrek bütçe gerçekleşmelerini açıkladı.

Mehmet Şimşek: Cari açıkta ciddi azalma bekliyoruz

"EKONOMİ SADECE TOPARLANMIYOR"

Mehmet Şimşek'in konuşmalarının satır başları;

"İlk çeyrekte bütçe açığı 1.5 milyar lira oldu. Faiz dışı fazla Mart ayında 538 milyon lira oldu. Bütçe gerçekleşmeleri başlangıç hedefleriyle uyumlu seyrediyor. Küresel ekonomide uzun bir süredir bir toparlanma söz konusu. Bu toparlanmanın güçlendiği bir döneme girmiş durumdayız. Ekonomi sadece toparlanmıyor, toparlanma tabana yayılıyor.

"BÜYÜMENİN ILIMLI ŞEKİLDE DEVAM EDECEĞİNİ ÖNGÖRÜYORUZ"

ABD ekonomisi daha hızlı bir toparlanma sürecine girdi. ABD'de faizlerin uzun bir süre daha düşük kalacağı öngörülüyor. Euro bölgesinde toparlama sürecek, ülkeler arası farklar yüksek. Avrupa'da en büyük risk enflasyon değil, enflasyondaki düşüş. Euronun güçlü seyretmesi yeni riskleri beraberinde getiriyor. Avrupa'da toparlanma Türkiye'de büyümeyi olumlu yönde etkileyecek. Büyümenin ılımlı şekilde devam edeceğini öngörüyoruz.

"CARİ AÇIKTA CİDDİ AZALMA OLMASINI BEKLİYORUZ"

2014 yılında OVP'de yüzde 4'lük büyüme öngörüyoruz. İç talebin toparlanması ihtimalini yüksek görüyoruz. Enflasyonun yılın 2. yarısında istikrara kavuşmasını bekliyoruz. Türkiye potansiyelinin ciddi oranda altında büyüyor. Cari açıkta 55.5 milyar dolarlık hedefin altında kalabiliriz. Cari açıkta ciddi bir azalma olmasını bekliyoruz.

"FAİZ GİDERLERİ İLK ÇEYREKTE YÜZDE 7,8 DARALDI"

2014 yılı Mart ayında bütçe 300 milyon lira düşüşle 5.1 milyar lira açık vermiştir. Faiz giderleri ilk çeyrekte yüzde 7.8 daraldı. 2014 gelir hedefinin yüzde 25.9'u ilk 3 ayda gerçekleşti. Vergi gelirleri yılın ilk çeyreğinde yüzde 10 artış gösterdi.

"BÜTÇE GİDERLERİ İLK ÇEYREKTE 105,8 MİLYAR LİRA OLDU"

2B'den bu yıl 961 milyon liralık gelir öngörmüştük, yüzde 77'sini gerçekleştirdik. Bütçe giderleri ilk çeyrekte 105.8 milyar lira oldu. İlk çeyrekte bütçe gelirleri yüzde 10.8 artışla 104.3 milyar lira oldu. Türkiye gelir açısından Euro bölgesi ile arasındaki mesafeyi ciddi oranda azalttı."