Mehter takımı Filistin sokaklarında

Mehter takımı Filistin sokaklarında

İsrail'in Doğu Kudüs'ü 1967'de işgali sonrası neredeyse unutulan İslam komutanı Selahaddin Eyyubi'nin başlattığı “Nebi Musa Şenlikleri"ni Türk İşbirliği ve Başkanlığı (TİKA) eski görkemli günlerine yeniden döndürdü. TİKA'nın girişimiyle, Hz. Musa'nın Eriha'daki mezarı yanında düzenlenen şenlikler törenle başladı.

MEHTER KONSERİ

Okunan Kuran-ı Kerim ve külliye içinde kılınan Cuma namazı sonrasında şenliğe gelen tüm konuklara öğle yemeği ikram edildi. Daha sonra külliye önüne kurulan platformda Kültür Bakanlığı'na bağlı Mehteran Takımı konser verdi. Filistinlilerin büyük coşkuyla dinlediği konser zaman zaman Filistinlilerin “Başbakan Erdoğan”, “Kardeş Türkiye” sloganlarıyla kesildi.

Nebi Musa Şenlikleri yeniden hayat buldu

Mehter takımı Filistin sokaklarında

Mehter takımı Filistin sokaklarında

Mehter takımı Filistin sokaklarında

"KÜLTÜREL KIYIMA TABİ TUTULANLARIN SESİ ARTIK DAHA GÜR ÇIKACAK"

TİKA Başkanı Serdar Çam burada yaptığı konuşmada, TİKA olarak şenliklerin yeniden yapılmasında rol almaktan duydukları memnuniyeti ifade ederek, “Her türlü maddi zorluğun yanı sıra adeta kültürel kıyıma tabi tutulmak istenen kardeşlerimizin sesinin daha gür çıkması ve ortak değerlerimizin yeniden ihya edilmesi için bu tip geleneksel programların verimli imkânlar sunduğunu düşünüyorum” dedi.

"BU TOPRAKLARIN HUZURU İÇİN ÇALIŞIYORUZ"

Gerek Batı Şeria'da gerek Gazze'de yaptığımız Hastane okul, alt yapı çalışmaları ve değişik alanlzrda gerçekleştirilen işbirlikliği projeleriyle Filistinlilerin başarılı olması için claalıstıklarını söyleyen Dr. Serdar ÇAM, "TİKA olarak bu topraklarda huzurun barışın mutluluğun tesisi için faaliyetlerimize devem edeceğiz." ifadelerini kullandı.

GÖSTERİLER RAMALLAH'TA DEVAM ETTİ

Nebi Musa Şenlikleri kapsamında Türk Mehter Takımı Ramallah'ta da gösteri yaptı. Filistin'in efsanevi lideri Yasir Arafat'ın evinin önünden yürüyüşe başlayan mehter takımı, El-Menara Meydanı'nda Arapça ve Türkçe marşlar seslendirdi.

TİKA, BİN YILLIK BİR GELENEĞE HAYAT VERDİ

Selahaddin Eyyubi tarafından Müslümanların gücünü göstermek için 1187 tarihinde başlatılan ve İsrail'in 1967'de Doğu Kudüs'ü işgali ile sona eren "Nebi Musa Şenlikleri", TİKA'nın organizasyonuyla eski görkemli günlerine yeniden dönmüş oldu.

NEBİ MUSA ŞENLİKLERİ

İslam komutanı Selahaddin Eyyubi tarafından Müslümanların gücünü göstermek için 1187 tarihinde başlatılan "Nebi Musa Şenlikleri", 1967'de İsrail'in Doğu Kudüs'ü işgali sonrasına kadar her yıl düzenli olarak yapılıyordu. Nisan ayında Kudüs'te eski şehirden yolan çıkan Müslüman halk, 10 kilometrelik yolu tekbirlerle yürüdükten sonra Eriha yolunda yer alan ve Hazreti Musa'ya nispet edilen makam ve mescit bölgesine ulaşır ve burada kutlamalar yapardı.

Mehter takımı Filistin sokaklarında

Mehter takımı Filistin sokaklarında

Mehter takımı Filistin sokaklarında

Uzun asırlar boyunca yaşatılan gelenek, Hz. Musa'ya saygının göstergesi olarak Hristiyan hacıların Kudüs'te yoğunlaştığı dönemde gerçekleştirilerek yerleşik bir kültür haline getirilmişti. Özellikle Kudüs'teki Sufi grupların öncülük ettiği ve sancakların taşındığı etkinlikler ile Haçlı saldırılarına karşı ciddi direnç gösterilmişti.

MAKAMI TİKA RESTORE ETTİRİYOR

Şenliklerin yapıldığı Nebi Musa makamı Selahaddin Eyyubi'nin Kudüs'ü fethi sonrasında inşa edildi. TİKA, yıllar içerisinde tahrip olan Nebi Musa makamının bakım ve yenileme çalışmalarını üstlendi. TİKA yenileme çalışmaları sonrası makamın açılışıyla birlikte Osmanlı Arşivleri'nden Nebi Musa ile ilgili temin edilen tüm arşiv ve tarihçeye ilişkin bir de eser yayınlayacak.