Melih Gökçek: Cemaat benim için öldü artık

Melih Gökçek: Cemaat benim için öldü artık

Anakra Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek seçimleri, 17 Aralık sürecini ve Gülen grubuyla bundan sonraki ilişkisini Yeni Şafak'tan Nil Gülsüm'e değerlendirdi.

30 Mart seçimleri AK Parti için büyük başarıyla sonuçlandı. Ankara'yı özel kılan neydi?

30 Mart seçimlerini yerel seçim olarak kabul etmemek lazım. AK Parti'nin Ankara'yı kaybetmesi için çok çalıştılar. Ankara'nın devrilmesi, tabiri caizse AK Parti için sonun başlangıcı olarak lanse edilecekti. Bütün olaylar payitaht olan Ankara'da başlıyor. Ankara'yı ele geçirmek sokağa hakim olmak anlamına gelecekti. Sokak hareketleri anında hareketlenecekti.

RÖVANŞ ALMAK İSTEDİLER

Neden hedef haline getirildiniz?

Bu beynelmilel güçler tarafından organize edilen bir plandı ve AK Parti'nin başarısızlığı hedefleniyordu. İkincisi Gökçek gezi olaylarında hayli etkin olan bir isimdi. Gökçek'ten de bunun rövanşını almak istiyorlardı. Gerçekleri ortaya sermemiz kimilerini rahatsız etti. Birçok seçim yaşadınız. Bu seçim nasıl bir ortamda gerçekleşti? Beynelmilel güçler yerli taşeronları da kullanarak ittifak oluşturdular. CHP, Paralel Yapı ve her ne kadar parti olarak bu ittifakın dışında kalsa da MHP taşeron olarak burada yer aldı. Bu ittifakın finansmanını da İstanbul baronları üstlendi. Ankara'da hiçbir para sıkıntısı çekilmedi. Hatta bazı kişilere özel imkanlar bile temin edildi.

ONLARI CAN BİLMİŞTİK

Siyasetin aktörlerinden birine mi temin edildi?

İleride ortaya çıkacaktır. Seçim öncesi ev sahibi olmayan siyasi bir kişi seçim sonrası ev sahibi oldu.

Ön planda biri miydi, perde arkası aktörlerden mi?

Siyasetin ön planında biriydi.

Paralel Yapı'nın darbe girişiminde bulunacağının emareleri var mıydı, yoksa 17 Aralık sonrası mı anlaşıldı?

17 Aralık'a kadar hiçbir şey hissetmedim. Hissetseydim zaten iş birliği yapmazdık. Biz onları can bildik, kardeş bildik. Allah rızası için çalıştıklarını düşünerek her türlü desteği verdik. Bu bizim için de böyleydi başbakanımız için de öyleydi. Ne zamanki 17 Aralık o zaman ihanet, art niyet ve sırttan hançerleme olayı çok açık olarak ortaya çıktı.

BENİM İÇİN CEMAAT ÖLDÜ

Dinleme kayıtları ve tapeler çıkınca ne düşündünüz?

Binlerce kişinin dinlendiğini ve insanlarla ilgili her şeyin arşiv haline getirildiğini görmek insana kullanıldığı ve güvenilmediği hissini veriyor. Oysa mümin mümine güvenir, hatasını örtmek yerine hangi hatası var diye aramak İslami bir davranış değil. Paralel Yapı'nın yaptıkları hareketlerin İslami olmadığı ortaya çıktı. İslam adına yapılan hareketlerin İslam'a vurulan en büyük darbe olduğu ortaya çıktı. Bu sebeple benim için hareket bir anda öldü.

17 Aralık sürecinde Gezi'deki kadar aktif olmadığınızı düşünenler hiç de az değil.

Beni tenkit edenler oldu. Hoş onların beni tenkit etmeye hiç hakları yok. Kendilerini başbakanın yanında hiç yer almazken 'Sen niye konuşmuyorsun Melih' diye sitemde bulunanlar oldu. Ben her zaman başbakanımın yanında oldum. İsim vermeden eleştirilerimi yaptım, seçimlere kadar sabrettim.

Neden seçimlere kadar beklediniz konuşmak için?

Seçimlerden önce konuşacak olsaydım destek vermemelerinin gerekçesi olarak, 'Biz Melih Bey'i çok seviyorduk, oyumuzu da ona verecektik ama böyle yaptığı için oy vermedik' diyeceklerdi. Ama şimdi hem millet hem de ben 'Gökçek ne yaptı da siz milletin kapısına gidip CHP için oy istediniz' diye sorabiliyoruz. Aslında bana oy vermeyecekleri kanaatinde olduğum halde onlara mazeret bırakmak istemedim, bunu insanlar görsün diye sonuna kadar sabrettim.

SAMİMİ OLANLAR AYRI

Başbakan Paralel Yapı ile mücadelede bir hayli kararlı. Nasıl bir mücadele öngörülüyor?

Ben hizmeti ikiye ayırıyorum. Birinci kısım Allah rızası için her türlü fedakarlığı yapan kişiler. Bu samimi Müslüman kardeşlerimiz hala var. Ama bir ikinci kısım var ki bunlar tamamen beynelmilel güçlerin emrinde ve onların talimatlarıyla hareket ediyor. Bu iki grubu yanyana koymak büyük yanlış olur. Beynelmilel güçlerin emrinde olanlar yüzünden diğer samimi Müslümanları suçlamak büyük günah olur. Sayın Başbakanımız da aynı şeyi söylüyor zaten. Paralel yapının hizmetle hiçbir alakası yok. Onların gayesi beynelmilel güçlere yardım etmek.

Gülen'in beddua görüntüsünü görünce ne hissettiniz?

Üzüldüm, çok üzüldüm. Yakışan bir davranış değildi.

KORKUP SUSAN VAR

Güçlü konumlarda olup da suskun kalanlar oldu. Bunu neye bağlamak gerekir?

İsmin güçlü olması önemli değil. Defosu varsa korkar. İsim vermek istemiyorum ama onlar içinden dört tane kasetinin olduğunu bildiğim bir kişiyi istifa ettirdiler. Ben kaset filan görmedim ama kasetin olduğu bilgisi bize çok sık geldi. Onlar kimi nereden sindirebileceklerse bu yolu denerler. Kimisini çocuğundan, kimisini özel yaşamından sindiriyorlar, kimisini bürokrasideki hatasından sindiriyorlar.

Risk altında olduğunuzu düşünüyor musunuz?

Bunları bir zamanlar canlarım kabul ettiğim için yüzlerce, binlerce kişiyi belediye bünyesinde işe aldım. Bütün evraklar bunların elinde. Bu evraklar içinden iki tanesini çekip bu evraklar eksikti diyerek bana mal ederek bir komplo kurabilirler. Ama benim Allahtan başka kimseden korkum yok.

HABER GÖNDERDİLER

Size bu yönde bir imada, tehditte bulundular mı?

Doğrudan 'sen şunu yaparsan böyle olur' şeklinde bir söz söylemediler ama endirekt şekilde haberler çok geldi. Hem önce hem de sonra geldi. Seçim öncesi buradaki bazı temsilcilerinden 'Melih Gökçek'in seçimlerden çekilmesi gerekir' diye dolaylı olarak haberler geldi.

1 MAYIS'TA 3. GEZİ OLAYI DENENECEK

1 Mayıs'ın provoke edileceğini söylüyorsunuz. Bahsettiğiniz ne tür bir provokasyon?

1 Mayıs olayları üçüncü Gezi olayları olacak. Bunun ilki Haziran'da girişilen olaylardı. İkincisi ODTÜ'de olan olaylardı. Üçüncüsü ise 1 Mayıs'ta yapılmak isteniyor. Şimdiye dek olanların en serti olacağını düşünüyorum. Duyduklarım, ürküntüye soktu.

Nasıl bilgiler ve duyumlar?

Özellikle Taksim'de ve Ankara'da 1 Mayıs günü olacak olaylarda paralel yapının devamı olan bazı polis amirlerinin polislere çok sert davranmaları için talimat verecekleri yönünde duyumlar geldi bana. Olayı önlemeden çok karşılıklı çatışmaya sürükleyecek bir tavrın olacağı bilgisini aldım. Seçim öncesi suikast olasılığından bahsediyordunuz… Her zaman için mevcut o tehlike. Hem iktidar hem de muhalefet için bu risk var. Karıştırmak isteyenler için her zaman bu yol vardır.