Merkel'den Türkiye-AB anlaşmasına övgü
AA

Almanya Başbakanı Angela Merkel, genel başkanlığını yaptığı Hristiyan Demokrat Birlik Parti'nin (CDU) bugün Essen kentinde başlayan 29. Olağan Genel Kongresi'nde yaptığı konuşmada, tüm dünya ve insanlık için büyük tehdit oluşturduğu için terörizme karşı mücadelenin tüm ülkeler tarafından sürdürülmesi gerektiğini belirtti.

SURİYE'DE YAŞANANLAR

Suriye’deki iç savaşa değinen Merkel, "Suriye acımasız bir iç savaşın içinde yok oluyor. Burada Rusya ve İran, kendi halkına karşı zalim tutum sergileyen Esed rejimini destekliyor. Halep bu konuda bir simge haline geldi. Bu utanç verici bir şey. Oraya yardım koridorları açılmasını başaramamış olmamız utanç verici ve bunun için mücadeleye devam etmemiz lazım." dedi.

Merkel'den Türkiye-AB anlaşmasına övgü

Merkel, insanların Suriye konusundaki duyarsızlığını eleştirerek, "Doğruyu söylemek gerekirse ABD ile yapılan bir serbest ticaret anlaşması Almanya'da yüzbinlerce kişiyi sokağa döküyorsa ancak Halep'teki zalim bombardımanlar neredeyse hiçbir protestoya neden olmuyorsa, siyasi ölçülerde bir şeyin doğru gitmediğine işarettir." şeklinde konuştu.

Avrupa'daki sığınmacı krizine ilişkin Merkel, ülkeye geçen yıl içinde gelen yaklaşık 890 bin kişinin hepsinin ülkede kalamayacağını, herkesin durumunun tek tek inceleneceğini ve durumları Alman yasalarına uygun olmayan kişilerin sınır dışı edileceğini ifade etti.

AB-TÜRKİYE ANLAŞMASI HAYAT KURTARIYOR

Avrupa'da yaşayan insanlar için olduğu kadar, kaçakçılık çetelerinin kurbanı olmamaları için sığınmacılara da yardımcı olmaya çalıştıklarını kaydeden Merkel, "Bu suç çetelerinin durdurulması lazım. Bunun için AB-Türkiye anlaşması önemli. Hayat kurtarıyor. Her gün. Bu örnek doğrultusunda, özellikle Afrika devletleri ile de benzer göç ortaklıkları oluşturmaya çalışıyoruz. Buradaki hedefimiz yasa dışı göçü durdurmak, insan hayatı kurtarmak, göç sebeplerine karşı mücadele etmek, insanlara bulundukları ülkelerde gelecek perspektifleri oluşturmak. Çünkü hiç kimse kolay kolay ülkesinden ayrılmaz." değerlendirmesinde bulundu.

Merkel'den Türkiye-AB anlaşmasına övgü

Göçün azaltılması ve yönlendirilmesi konusunda ilerleme sağladıklarını ancak bu konuda hala hedefledikleri yerde olmadıklarını belirten Merkel, Avrupa'ya gelen sığınmacıların sayısının azaltıldığını fakat tüm AB ülkelerinin, sığınmacıların paylaşılması konusunda sergilediği dayanışmanın yeterli olmadığını, bu konudaki çabalarını da sürdüreceklerini kaydetti.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)