Merkez Bankası'nın faizleri düşürmesi sektörü rahatlattı
AA

s

TCMB'den faiz oranlarına ilişkin yapılan duyuruya göre PPK, Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya başkanlığında bir araya geldi. PPK, marjinal fonlama oranını (faiz koridorunun üst bandı) yüzde 10'dan yüzde 9,5'e düşürdü, Merkez Bankası borçlanma faiz oranını (faiz koridorunun alt bandı) yüzde 7,25 ve bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) yüzde 7,5 düzeyinde sabitledi.

Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasasında saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0 düzeyinde sabit tutulurken, borç verme faiz oranı yüzde 11,50'den yüzde 11'e indirildi.

"SEKTÖRÜN ÖNÜ AÇIK"

Yapılan duyuruda, iç talebin büyümeye pozitif katkı verirken, Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisinin sürdüğü belirtildi.

Sektörün önde gelenleri faizleri değerlendirdi. Türkiye Merkez Bankası'nın yarım puanlık faiz indirimine gitmesini yerinde bir hareket olarak değerlendiren Denge Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Bayram, Türkiye'de inşaat sektöründe her şeyin tam olduğunu, ancak tek eksiğin konut kredi faizlerinin yüksek olmasının sıkıntı oluşturduğunu ifade etti. Bu konuda atılan adımları konut sektörünü ileriye taşıyacağını ifade eden Bayram, “Sektörün önü açık” diye açıkladı.

Merkez Bankası'nın faizleri düşürmesi sektörü rahatlattı

"TÜRKİYE GELİŞMEKTE OLAN BİR ÜLKE"

Cihan İnşaat İş Geliştirme ve Pazarlama Müdürü Bengi Hışır, "Merkez Bankası piyasaların beklentileri doğrultusunda faiz oranlarını aşağıya çekti. 0,50 puanlık indirim düşük olmasına karşın geçen ay ve bu ay yapılan toplantıdan faiz indirim kararı çıkması indirimlerin devam edeceğini gösteriyor. Bu da sektörümüz açısından son derece olumlu bir gelişme. Birçok insan konut almak istiyor ancak konuta ulaşım ellerinde yeterli nakit olamayınca mümkün olmayabiliyordu. Faizlerin düşmesi ve bunun konut kredilerine yansımasıyla sektörde canlanma kaçınılmaz olur. Bu arada kabinenin yeni bakanlarının da sektörü yukarılara taşıyacak yeniliklere imza atacağını düşünüyoruz. Yeni Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki belediyecilikten gelen bir isim olduğu için sektöre artı değerler katacaktır. Sayın Bakanımızdan öncelikli beklentimiz kensel dönüşüm çalışmalarına hız vermesi." dedi.

Yakın vadede faiz indiriminin konut kredisi faiz oranlarında da etkili olacağını söyleyen CFR Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Cafer İnan, Türkiye'nin gelişmekte olan bir ülke olduğunu, büyümek için yatırımlara ihtiyaç duyduğunu ifade etti. İnan, yeni yatırımlar için faiz oranlarının düşük olması gerektiğini de vurguladı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)