Osmaniyeli MHP'liler: Bahçeli bırakmazsa gözyaşlarıyla gider
Detay Haber

Osmaniyeli MHP'liler: Bahçeli bırakmazsa gözyaşlarıyla gider

1 Kasım 2015 26'ıncı Dönem Milletvekili Genel Seçimleri sonrası, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin memleketi Osmaniye'de AK Parti birinci parti çıkmıştı.

Hiçbir ilde birinci parti çıkamayarak büyük bir kayıp yaşayan MHP'de, Devlet Bahçeli'ye yönelik sessiz eleştiriler, artık daha yüksek sesle dile getiriliyor.

Gazeteci Ahmet Hakan, MHP Osmaniye eski milletvekili Hasan H. Türkoğlu ile yaptığı söyleşiye köşesinde yer verdi.

Türkoğlu, Bahçeli'ye küçüklüğünden beri hayranlık duyduğunu, ancak 13 yıldır iktidar olamayan, iktidara ortak da olamayan bir partinin liderinin, artık yerini genç adaylara bırakması gerektiğini söyledi.

Osmaniyeli MHP'liler: Bahçeli bırakmazsa gözyaşlarıyla gider

OSMANİYELİLER ÇEKİLMELİ DİYOR

Devlet Bey, babanızın esnaf arkadaşının oğlu... Küçüklüğünüzden beri idolünüz. Size kendisinin ardındaki yeri vermiş, milletvekili olmuşsunuz. Ama bugün “Devlet Bey bırakmalı” diyorsunuz. Burada bir vefasızlık yok mu?

Hasan H. TÜRKOĞLU: Benim yaklaşımımı Osmaniye’deki birçok hemşerimiz paylaşıyor. Osmaniye’nin en değerli evlatlarından biri olan Bahçeli’nin, çok ağır eleştirilerle karşılaşması, hakarete varan mizah konusu haline gelmesi, karikatürize edilmesi hepimizi çok üzüyor.

Neden bu zor gününde destek vermiyorsunuz kendisine?

Hasan H. TÜRKOĞLU: Eğer Devlet Bey’in genel başkanlığında partimiz yüzde 20’lere, yüzde 30’lara zıplayacaksa... Neden destek vermeyelim? Ama böyle bir tablo yok ortada. Bilakis daha kötüye giden bir görüntü var. “Bugün seçim olsa MHP, yüzde 6 alır, 9 alır, baraj altında kalır” diyenler var.

Bir Osmaniyeli olarak Devlet Bahçeli’ye yeni dönemde nasıl bir rol biçiyorsunuz?

Hasan H. TÜRKOĞLU: Sadece ben değil, Osmaniye’de birçok hemşerimiz, “Bu isim daha fazla yıpranmadan bırakmalı” diyor. Devlet Bey, hepimizin büyüğü olarak bir aksakal, bir bilen, bir ağabey olmalı... Biz onu başımızın üstünde taşımaya devam ederiz.

Peki ya olmazsa? Bırakmazsa?

Hasan H. TÜRKOĞLU: O zaman, partimiz ve kendisi çok kötü bir noktaya gitmiş olur. Bizim büyüğümüz, bizim Devlet Bey’imiz çok daha yıpranacak ve yıpratılacak bir noktaya gitmiş olur. Biz onun yıpranmasını istemiyoruz. “Bilge lider” olarak, MHP’nin en büyük hamisi olarak en büyük danışmanımız olmasını istiyoruz.

MHP'DEN BİLE HDP BARAJI AŞSIN DİYE DUA EDENLER OLDU

7 Haziran’dan sonra Bahçeli, HDP’yi yok saydı... Bu doğru bir politika mıydı?

Hasan H. TÜRKOĞLU: HDP’ye 6 milyonu aşkın insan oy vermişti. 7 Haziran’dan 31 Ekim gününe kadar HDP’ye oy veren insanlara hakarete varan ifadeler kullanıldı. HDP’nin siyasal kadrolarına yönelik eleştirilerden söz etmiyorum, oy verenlere yönelik hakaretlerden söz ediyorum. Neyse ki 31 Ekim günü Bahçeli tarafından Adana’da yapılan konuşmada “Biz HDP’yi tanımıyoruz ama oy verenlere saygı duyuyoruz” denildi. Çok geç kalınmıştı bunun için. Algılar yerleşmişti.

Peki ilk günden itiberen “HDP’ye oy verenlere saygı duyuyoruz” mu denilmeliydi?

Hasan H. TÜRKOĞLU: Biz Türk milliyetçileriyiz, Türk milletinin tüm fertleri bizim için saygıdeğer ve önemlidir. Bu milleti siyasal tercihleri sebebiyle ne dışlayabiliriz ne de ayıplayabiliriz. Böyle bir hakkımız yok. 7 Haziran’da bazı insanlarımız, sırf AKP’yi iktidardan göndermek için HDP’ye oy verdi. Bu insanları yok saymak ve dışlamak mümkün değildi. Bir dil geliştirilmeliydi. Çünkü HDP’nin 7 Haziran’da aldığı oyların bir kısmı AKP karşısında kendini çaresiz hisseden insanlardan geliyordu. Ben Osmaniye’de bir MHP’liden “HDP’nin barajı geçmesi için dua edeceğim hiç aklıma gelmezdi” cümlesini işittim.

GİTMEZSE TABANIN GÖZYAŞLARI GÖTÜRÜR

MHP’de bir değişim gerçekleşebilir mi sizce?

H. HÜSEYİN TÜRKOĞLU: 12 Eylül’den kalma Siyasi Partiler Yasası, partilerdeki genel merkez yönetimlerini koruyor, değişimi zorlaştırıyor. Bu açıdan MHP’de değişim zor ama imkânsız değil.

Zoru başarmak mümkün müdür?

H. HÜSEYİN TÜRKOĞLU: Tabii ki mümkün. Sahada MHP’ye gönül vermiş insanlar gözyaşı döküyor. Manisa’ya gittim. Bir partilimiz ağlamaya başladı. Hüngür hüngür ağladı koskoca adam... Bulunduğumuz ortam çok kalabalıktı, buna rağmen ağladı.

Niye ağlıyor?

H. HÜSEYİN TÜRKOĞLU: Manisa’da gezemiyorum diyor. Sokakta yüzümü yere çevirerek, başım aşağıya eğik şekilde yürüyorum diyor. Bizim partimiz, PKK’nın siyasi uzantılarından daha az milletvekili çıkarmış. Genel Başkanımızın “Bu bölge bizim için flu” demişti ya... Meclis’te o flu bölgeye artık MHP’liler oturacak. Bunun için başı eğik. Çocuklarımın nafakasından kesip partiye hizmet ettim, eve ekmek götürmedim diyor.

Tabanda travma mı var?

H. HÜSEYİN TÜRKOĞLU: Kesinlikle. Büyük bir travma var tabanımızda. 1 Kasım sonuçları ümitsizliğin had safhaya ulaştığı bir tablo koydu ortaya. Siyasi Partiler Kanunu’nun sağladığı imkânlarla yönetiminizi devam ettirebilirsiniz. Ama ağlayan bu insanların ağlama nedenlerini ortadan kaldıramazsanız, o gözyaşları büyük bir hareketi çıkarır ve sizi götürür.

Ahmet Hakan'ın bugünkü yazısının tamamı için tıklayın