Michael Collins kimdir

Michael Collins kimdir

Collins, 1919 ile 1921 yılları arasında en şiddetli dönemini geçiren İrlanda Bağımsızlık Savaşı'nın yürütüldüğü sırada, Britanya ordusuna karşı İrlanda direnişinin askeri kanadından sorumlu olan kişidir. Şehir gerillası kavramı ilk olarak onun geliştirdiği savaş stratejisi ile tanınmıştır.

İRLANDA CUMHURİYETİ'NDEKİ ROLÜ

Michael Collins, Birleşik Krallık'a bağlı kalan Kuzey İrlanda'nın dışında kalan İrlanda adası içinde kurulan ülkenin (İrlanda Cumhuriyeti) Maliye Bakanlığı'nı yapmıştır. Collins ayrıca İrlanda Cumhuriyeti'nin kuruluşu aşamasında gerçekleştirilen İrlanda Anlaşması görüşmelerinde de müzakere ekibinin başında yer almıştır. Ayrıca kurucu hükümet başkanlığı ve İrlanda ordusunda genel kurmay başkanlığı yaptı.

İÇ SAVAŞTA ÖLDÜRÜLDÜ

İrlanda Anlaşması gereği, Kuzey İrlanda'nın Birleşik Krallık'a bağlı kalıyor olması, kendisine karşı muhalefet yapılmasına neden oldu. Kısa süre sonra, Kuzey İrlanda'nın Birleşik Krallık'a bağlı kalmasına razı gelenler ile (Collins de bu kanattandır), anlaşmayı kabul etmeyenler arasında bir iç savaş başlar. Collins, ayrılıkçılar tarafından hain ilan edilerek 1922'de vurularak öldürülür.

İrlanda'daki siyasi partilerin çoğu modern İrlanda devletinin kurulmasındaki katkılarını kabul etmekle birlikte, Fine Gael siyasi partisi, kurucusu olarak kabul ettiği Collins'e özel bir saygı göstermektedir.

Collins, IRA'nın komutanlığını yaptığı sırada Britanya Ordusu ile girişilen savaştaki başarısıyla bilinirken, cumhuriyetin kuruluş sırasında ise savaşı sonlandırmak isteyen karakter olarak kabul edilir.