Mimar Sinan'ın eseri restorasyon esnasında tahrip edildi

Mimar Sinan'ın eseri restorasyon esnasında tahrip edildi

Mimar Sinan'ın eseri olan Mesih Paşa Camii'nin çeşmesi ile Recai Mehmet Efendi Sıbyan Mektebi'nin kitabesi yok edildi. Restorasyon çalışmaları sırasında yapılan bilinçsiz çalışma, kitabelerdeki tarihi yazıların erimesine yol açtı. İstanbul-Fatih'te ve Vefa'da iki tarihi yapı restorasyon kurbanı oldu. III. Murad'ın vezirlerinden Hadım Mesih Paşa'nın 1585 yılında yaptırdığı Mesih Paşa Camii'nin köşesinde yer alan muhteşem çeşmenin “sülüs” hatla yazılmış muhteşem kitabesi yapılan yanlış çalışma sonucunda eridi. Yine aynı şekilde Vefa semtinde bulunan 1775 yılında yaptırılan Recai Mehmet Efendi Sıbyan Mektebi'nin kitabesi de yapılan restorasyon sırasında büyük zarar gördü.

ASİTLE Mİ SİLDİLER?

Mesih Paşa Camii çeşmesinin uğradığı tahribatı ortaya çıkaran Yüksek Mimar Dr. İ. Aydın Yüksel, konuyu çeşitli mahfillerde dile getirdiğini ama ilgilenen olmadığını söyledi. Mimar Yüksel, “Mesih Paşa Camii'nin köşesinde muhteşem bir çatal çeşme vardır. Bu cami ve çeşmesi çeşitli tarihlerde onarımdan geçirilmiştir. Bu tamirlerin fotoğrafları vardır. Ben de 1984, 1986 ve 1998'de fotoğraflarını çektim. Çeşmenin yazısı “Celi Sülüs”tü ve çok temiz bir işçilikle işlenmişti” dedi. Yüksel, Mesih Paşa Camii ve çeşmesinin 2011'de tekrar restorasyona alındığını ve facianın da bu sırada meydana geldiğini belirtti: “Restorasyonu yapanlar kum veya asit veya hangi malzeme ile temizliyorlarsa yazılar, hemen hemen yarı yarıya ve bazı yerleri tamamen yok edilmiş, kalanlar da fare kemirmiş gibi. Yapılan rezalet altın bezeme ile giderilmeye çalışılmışsa da nafiledir.”

CELİ SÜLÜS VE TA'LİK YAZILAR DA ZARAR GÖRDÜ

Yüksel'in tespiti sadece yazılarla sınırlı değil. Çeşmenin üzerinde bir esnaf loncasına ait işaret olduğu düşünülen bir kabartma da restorasyon sırasında yok edilmiş. Kabartmanın bulunduğu yere ise restorasyonu yaptırtan İTO ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin pleksiglas tabelası asılmış. Mimar Aydın Yüksel restorasyon sırasında yapılan yanlışların bununla sınırlı kalmadığını, tamiratta imitasyon harcı ve taş taklidi işlerin de berbat olduğunu belirtti. Yazıları altınla kaplamışlar İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilen Recai Mehmet Efendi Sıbyan Mektebi'nde de benzer hatalar yapılmış. Mektebin ön ve yan cephelerinde yer alan “Celi Sülüs” ve “Ta'lik” yazılar restorasyon sırasında zarar görmüş. Bunun üzerine yazılar altınla kaplanarak yapılan tahribat kapatılmaya çalışılmış. Recai Mehmet Efendi Sıbyan Mektebi, şimdi İlim-Yayma Vakfı tarafından kütüphane olarak kullanılıyor.