Minecraft'ın çocuklar üzerinde etkisi ne

Minecraft'ın çocuklar üzerinde etkisi ne

Akıllı telefon ve tabletlerde yıllardır fırtına gibi esen ve milyonlarca kullanıcının başından kalkmadığı Minecraft isimli oyun gerek Google'ın uygulama mağazası Google Play Store olsun gerekse de Apple'un App Store'unda en çok indirilen oyunların arasında yer alıyor.

Oyunda yaratıcılık önplanda ve tasarımcı tarafınızı konuşturarak yapılar inşa ediyorsunuz. Java programlama dilinde yazılan Minecraft daha önce fırtına gibi esen RollerSoaster Tycoon, Dungeon Keeper gibi oyunlardan ilham alınarak geliştirildi.

2009 yılında sadece bir haftada kodları yazılan ve servis edilen Minecraft'ta kullanıcılar binalar, tarlalalar, hapishaneler ve aklınıza gelebilecek ve bir şehirde bulunması gereken pek çok şeyi verilen küplerle inşa etmeye çalışıyor ve bir yaşam alanı oluşturuyor.

KİTABI BİLE BASILDI

Oyunun yaygın kullanımı neticesinde oyunla ilgili de birçok kitap basıldı. Kullanıcılara Minecraft oynama taktiklerini paylaşan kitaplar olduğu gibi ebeveynlere özel olarak basılan ve ebeveynlerin çocuklarıyla birlikte oyunu nasıl oynayabileceğini adım adım anlatan The Minecraft Guide for Parents gibi kitaplar da mevcut.

Her ne kadar oyunun yaratıcılığı geliştirdiği düşünülse de özellikle çocukların oyuna fazlaca bağımlı olması ebeveynleri korkutmuyor değil. Ebeveynlerin en büyük korkusu ise oyunun çocukları üzerinde olumsuz etki uyandırması ve onları hayal dünyasına sürüklüyor olması...

YAN ETKİLERİ

Örneğin oyunu oynayanlar arasında görülen bazı olumsuz etkiler şöyle;

- Öncelikle geceleri çok geç saatlere kadar Minecraft'ı oynayan çocuklar uyku saatini bu oyuna ayırırken, aklında hep 'şu küplerle neler yapabilirim, nasıl yapılar inşa ederim' sorusu yer işgal ediyor.

- Zaten çocukların asosyal olmasında etkili olan günümüz teknoloji dünyasında kendisine çocukları iyice bağlayan Minecraft'ın çocukları aile üyelerinden ve arkadaşlarından kopardığı ve iletişim sorunu yaşandığı gözleniyor.

Tüm bu nedenlerden dolayı eğer çocuğunuz bu oyunu oynuyorsa mutlaka kontrollü olmalısınız ve oyunu belirli süreler zarfında çocuğunuzun oynamasına izin vermelisiniz. Aksi halde yukarıda saydığımız olumsuz etkileri çocuğunuzun üzerinde görmeniz söz konusu.