MIPIM Fuarı'ndaki maket Tepebaşı'nda sergilenecek

Fransa'da düzenlenen MIPIM Fuarı'nda, İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) 'İstanbul' maketi büyük beğeni toplamıştı. İTO Başkanı İbrahim Çağlar konuyla ilgili açıklamalarda bulundu, "Gerçekten de çok güzel iş oldu. MIPIM'deki o maketi İstanbul’a getiriyoruz. Tepebaşı'nda 500 metrekare özel bir çadır kuruyoruz. 3-4 ay içinde maketi de o özel çadırın içine koyacağız. Üzerine eklemeler de yapacağız."

MEYVELERİNİ TOPLUYORUZ

Akşam gazetesinin yaptığı röportajda, İTO Başkanı'nın 'İcraatta ve itibarda tasarruf olmaz' sözü soruldu. Çağlar şu yanıtı verdi, "MIPIM'de bütçe soranlara “Ne bütçesi? İstanbul'u anlatmaya bütçe mi yeter?” dedik. Ama harcadığımız paranın geri dönüşünü tabii ki alıyoruz. 10'a mı çarptı, 100'e mi çarptı, 1000'e mi çarptı bilemem. Ama çarpıyor. Firmalarla yaptığımız toplantılarda bu belli oluyor zaten. Önümüzdeki yıl fuarda bu kez TOKİ'yle, Büyükşehir'le beraber hareket ediyor olacağız."

MIPIM Fuarı'ndaki maket Tepebaşı'nda sergilenecek

MIPIM fuarında yabancılarla görüştüğünü ve bazı gelişmeler olduğunu belirten Çağlar, "Büyük yatırımcı gruplar bize ziyaretlere başladılar. Rusya geldi, Kiev geldi. Moskova, Sen Petersburg ve Ukrayna da gelecek. Randevular yapılıyor. Bizi daha yakından tanımaya geliyorlar. Körfezden ve Kuzey'den İstanbul’daki projeleri gören yatırımcılar, ‘siz bunları yapabilecek kabiliyettesiniz. Gelin bizim ülkemize de yapın’ diyorlar. Biz de diyoruz ki ‘Gelin üçüncü dünya ülkelerinde beraber yatırım yapalım.’ Tabii bu görüşmeler gayrimenkul odaklı. Ama ileride tekstili, lojistiği de konuşacağız."

AMAÇ ORTADOĞU'NUN FİNANS MERKEZİNİ YARATMAK

İTO başkanına İstanbul Finans Merkezi projesinin durumu da soruldu. Başkan Çağlar, "Açıkçası biz bu iş başlarken finans merkezi için her şey hazır sanıyorduk. Böyle giderse bu proje bir gayrimenkul yatırımı olmanın ötesine gidemez. Oraya teşvikler getirmezsen inşaat projesi olarak kalır. Satılır mı satılır... Ama amaç Ortadoğu'nun finans merkezini yaratmak. Bunun için teşvik lazım. Konuyu 15 gün önce hükümetimizle görüştük. Sigorta şirketlerini, bankaları, finansın bütün aktörlerini çekmemiz lazım dedik."

Ne yanıt alındığını da açıklayan İTO Başkanı röportajı şöyle sonlandırdı: "Biz bu destekleri alırız, proje de hızlanıyor diye düşünüyorum. İTO olarak yabancıların şirketi hemen kurabilmeleri için yatırımcı destek merkezi gibi bir merkez düşünüyoruz."