Miras yoluyla artık toprak bölünmeyecek

Miras yoluyla artık toprak bölünmeyecek

Tarım arazilerinin toplulaştırılmasını öngören yasa tasarısı, Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. Muhalefetin de destek verdiği yasa, toprağın bölünmesini ve işletmelerin küçülmesini engelleyerek tarım sektöründe bölgesel ve küresel pazarlar için üretim yapılmasının önünü açacak.

ŞEHİRDEKİ KARDEŞ TARLAYI DEVREDECEK

Yeni yasayla babadan kalan tarlayı şehirdeki evlat, artık bedeli karşılığında köydeki kardeşine devretmek zorunda olacak. Böylelikle yılda 17 milyar lira ekonomik kayba yol açan tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesi engellenecek.

ÖNLEM ALINMAZSA 2023'TE 5 DÖNÜME DÜŞEBİLİR

Önlem alınmadığı takdirde, 2002 verilerine göre Türkiye'de 59 dönüm olan ortalama tarımsal işletme büyüklüğünün 2023 yılında 5 dönüme düşeceği hesaplanıyor

YENİ YASA NELER GETİRİYOR

Bölgesel ve küresel pazarlar için de üretim yapılmasını amaçlanan yasaya göre, mirasçıların kendi aralarında anlaşması halinde söz konusu tarım arazisi anlaşma sağlanan mirasçıya devredilecek.

DEVİR DIŞINDAKİ SEÇENEKLER

Mirasçılar devir dışında araziyi aile malları ortaklığı şeklinde kullanabilecekler ve bu kapsamda Türk Ticaret Kanunu'na göre limited şirket kurabilecekler. Ayrıca, mirasa konu tarım arazileri mirasçılar tarafından bir bütün olarak satılabilecek.

ANLAŞMAZLIK DURUMU

Mirasçılar kendi aralarında anlaşamamaları durumunda ise, taraflar sulh hukuk mahkemesinde dava açabilecek, dava açmaması durumunda ise Bakanlığın taraflara 3 ay süre vermesi sonrasında dava açabilecekler.

Buna göre; sulh hukuk hakimi tarafından belirlenen ehil mirasçıya değeri üzerinden devir yapılacak. Ehil mirasçı bulunmaması halinde en yüksek teklifi veren istekli mirasçıya devir yapılacak. Ehil ve istekli mirasçı bulunmaması durumunda, sulh hakimi tarafından satışı sağlanacak. Ehil mirasçının tespitine ilişkin kriterler yönetmelikle belirlenecek.

EN GEÇ BİR YILDA ÖDEME ZORUNLULUĞU

Tarım arazilerini alan mirasçı, diğer mirasçılara miras paylarının bedelini, sulh hâkiminin kararından itibaren en geç bir yıl içerisinde ödeyecek.

HER BÖLGEYE FARKLI BÖLÜNME RAKAMLARI

Tarım arazisi bölünme suretiyle asgari büyüklüğün altına düşürülemeyecek. Bu rakamı bölgeler itibariyle Tarım Bakanlığı belirleyecek. Ancak, bakanlığın belirleyeceği tutar mutlak tarım arazilerinde 20 dönüm, meyve bahçelerinde 5 dönüm, seracılık yapılan arazilerde 3 dönümden az olamayacak. Asgari arazi büyüklüğünden farklı olarak yasayla ilçeler bazında 'yeter gelirli arazi büyüklüğü' belirlendi. Bu rakam sulu tarla için örneğin Adana'nın Seyhan ilçesinde 50, Tufanbeyli'de 95 dönüm olacak.