Mısır halkı Mübarek'i devirecek

Mısır halkı Mübarek'i devirecek

Tunus'tan sonra Mısır halkı da, 30 yıllık Hüsnü Mübarek rejimini devirmek ve oğlu Cemal'i yerine getirmesini engellemek için sokağa döküldü. Çatışmalarda 6 kişi öldü. Protestocular, "Cemal, babanı da al git" pankartları açtı. First Lady Suzan, oğlu Cemal ve gelini Hatice ile Londra'ya kaçtı.

Tiran yakıp yıkıldı

İşsizlik, yoksulluk ve pahalılık... Gerekçeler hep aynı. Önce Tunus halkı, lüks içinde yaşarken halkını açlığa mahkum eden Bin Ali hanedanına başkaldırdı ve liderlerini eşi Leyla ile birlikte Suudi Arabistan'a sürgüne gitmeye zorladı. Ardından Arnavutluk'ta yolsuzluk isyanı çıktı, başkent Tiran yakıp yıkıldı. Tunus'un komşusu Cezayir'de karşıklık beklenirken bir kıvılcım da Mısır'da çaktı. 30 yıldan beri ülkeyi demir yumrukla yöneten 82 yaşındaki Hüsnü Mübarek'e karşı ilk kez Mısır halkı sokaklara döküldü. Kahire ve İskenderiye'de ilk kez Mısır Devlet Başkanı'nın posterleri kendi vatandaşları tarafından yırtıldı. Halkının yüzde 60'ı genç olan 80 milyon nüfuslu ülkede, günde 2 doların altında yaşayan 30 milyonu aşkın insanın tepkisi ilk kez sel olarak caddelere taştı.

Muhalif gruplar sokakları doldurdu

Çeşitli kentlerinde önceki gün başlayan protesto eylemleri dün de tüm hızıyla sürdü. İçişleri Bakanlığı'nın "Her tür gösteri yasaklanmıştır" açıklaması ve protestocuların organize olmak için kullandığı Twitter ve Facebook'a erişimin bloke edilmesi işe yaramadı. Sabahtan itibaren itibaren muhalif gruplar sokakları doldurdu. Çeşitli kentlerde güvenlik güçleriyle göstericiler arasında çatışmalar çıktı. Göstericiler Süveyş kentinde, bir hükümet binasını yaktı. Kahire'deki gösterilerde bir polis ve bir gösterici öldü. Ülke çapında yaralananların sayısının ise yaklaşık 400 olduğu bildirildi. Önceki gün de 3 gösterici ile 1 polis ölmüştü.

Borsa çöktü

Dünkü gösterilerde 860 kişigözaltına alındı. Kahire İnsan Hakları Grubu'ndan Avukat Halid Ali ise bin kişinin gözaltına aldığını ileri sürdü. Mısır Gazeteciler Sendikası, gösterileri takip eden 26 gazetecinin gözaltına alındığını açıkladı. Mısır borsası tarihinin en büyük düşüşünü yaşadı ve yüzde 6'dan fazla geriledi.

3 talepte bulundu

Göstericiler, dağıttıkları bildirilerde 3 talepte bulundu: Mübarek'in başkanlıktan çekilmesi, yerine getirmek istediği oğlu Cemal'in aday olmaması, meclisin feshedilerek ulusal birlik hükümetinin kurulması...

Babası gibi halk tarafından posterleri yırtılan ve "Babanı da al git" (Gamal, take your dad and go) pankartlarıyla halkın öfkesine hedef olan Cemal Mübarek, tepkilerin büyümesi üzerine ülkeyi terk etmeye karar verdi. Mısır basınının iddiasına göre 97 bavulla bindiği özel jet Kahire'den havalanarak Londra'da indi. Cemal'e, annesi Suzan, eşi Hatice ve kızının da eşlik ettiği belirtildi. Londra'daki Heathrow Havalimanı'nda görevli Mısırlı yetkililer de Mübarek ailesinin Londra'ya geldiğini doğruladı. Ancak Mısır'ın Londra elçiliği iddiayı yalanladı.

Burası Cumhuriyet, hanedanlık değil

Hüsnü Mübarek'in Mısır yönetimini oğlu Cemal'e bırakması teklifi ilk kez eşi Suzan tarafından Mısır liderine teklif edildi. 2005 yılında ikili arasında geçtiği belirtilen konuşmada, Suzan'ın bu konudaki baskılarına karşılık Mısır Devlet Başkanı, "Burası Cumhuriyet, hanedanlık değil" yanıtını vermişti. Ancak zaman içinde kendisinden önceki Mısır lideri Enver Sedat gibi suikasta uğramaktan korkarak ülkeyi her geçen gün sertleşen bir rejimle yönetmeye başladı ve eşinin talebine boyun eğdi. Son röportajında "Hayatımı oğullarıma adadım. Tabi ki onların ülke yönetiminin en tepesinde olmasını istiyorum" diyen Suzan Mübarek bir Mısırlı ile Gallerli bir hemşirenin kızı. Gerçek adı ise Suzanne Salih Sabit Mübarek.

Dini örgüt destek veriyor

Mübarek'in en büyük siyasi rakibi Muhammed El Baradey, protestocuların ülkenin yönetimine getirmek istediği isim oldu. Ülkedeki dini örgüt Müslüman Kardeşler de Baradey'e destek veriyor

Mısır halkı Mübarek'i devirecek

Mısır'da Hüsnü Mübarek'in karşısında Eylül ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinin en güçlü muhalif adayı Muhammed El Baradey. Protesto gösterilerini Facebook üzerinden organize eden "Değişim hareketi" de Baradey'i destekliyor. Mısır rejimi tarafından yasaklanmış olmasına rağmen bağımsız adaylarla seçimlere katılan Müslüman Kardeşler Örgütü de, "Baradey üzerinde bir uzlaşma sağlanırsa biz de destek veriririz. Ama Mübarek'i devirmek" açıklamasıyla eski BM Irak silah denetçisine yeşil ışık yaktı. 2005 yılında Nobel Barış Ödülü alan Baradey de dün yaptığı açıklamada gösterilere tam destek verdi.

250 üyenin desteğinden beslenmiyor

New York Üniversitesi'nden hukuk doktorasına sahip olan El Baradey, "Mısır'da bir dönüm noktasındayız. Geri dönüşü olmayan bir yola girdik. Bu hareket çığ gibi büyüyecek" dedi. Ancak mevcut anayasanın cumhurbaşkanı adayı olmak için öngördüğü şartlar Baredey'in durumuyla uyuşmuyor. Baradey şu an bir parti yönetimine üye değil. Hepsine iktidar partisinin hâkim olduğu Şura Meclisi, Halk Meclisi veya yerel meclislerden 250 üyenin desteğinden beslenmiyor. Bu nedenle şu anki koşullarda aday olamıyor. Ancak Mübarek'in devrilmesi durumunda bu formalitelerin bir önemi olmayacağı belirtiliyor.

Hükümet komplosu

Mısır halkı Mübarek'i devirecek

Baradey'in Londra'da yatırım bankacılığı yapan kızı Leyla Baradey'in mayolu ve içki içerken çekilmiş fotoğrafları önceki gün gazetelerde yayınlandı. Fotoğrafların Leyla Baradey'in Facebook'taki sayfasından alındığı belirtilirken, bu kareleri manşetine taşıyan muhafazakâr basın, Baradey'in kullandığı "demokrasi, adalet ve özgürlük" sloganına atfen "İşte size adalet ve özgürlük. Baradey'i seçerseniz kızlarımız böyle olur" ifadesini kullandı. Baradey "Fotoğraflar hükümet komplosu" dedi. Baradey karşıtları bu fotoğrafları kullanarak kampanya başlatırken, muhalif lider, fotoğrafların Mısır hükümeti tarafından basına sızdırıldığını öne sürdü ve kendisine bir seçim komplosu kurulduğunu savundu. Leyla Baradey'in Facebook'taki bilgilerinde "aşırı liberal" ve "agnostik" (Tanrının varlığının ya da yokluğunun bilinemeyeceğini savunan görüş) yazması da eleştirildi.ü

Mısır halkı sokaklara döküldü

Amerika önce Mübarek'i sonra halkı destekledi

MISIR'DA meydanlarda binlerce kişinin "Mübarek defol" sloganları attığı saatlerde Amerikan Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, "Mısır rejimi halen istikrarlı" diyerek Ortadoğu'daki en önemli müttefiklerinden Mısır lideri Hüsnü Mübarek'e destek verdi. Ancak olayların büyüyüp 2 göstericinin de hayatını kaybetmesinin ardından bu kez Beyaz Saray'da düzenlenen basın toplantısında Mısır isyanı gündeme geldi. Beyaz Saray sözcüsü bu kez Amerika'nın tavrının değiştiğini anlatan şu açıklamayı yaptı: Halkın taleplerine duyarsız kalınmamalı... Belli ki Amerika, Tunus'ta yaşanan devrim sırasında Fransa'nın düştüğü duruma düşmek istemiyor. Fransız yönetimi eski sömürgesinde fırtınalar koparken son ana kadar Başkan Bin Ali'ye destek vermiş, Tunus liderinin ülkeden kaçtığı anlaşılınca tavır değiştirmek zorunda kalmıştı. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Bin Ali'nin ülkesinde sürgün hayatı yaşamasına izin vermemiş ve uçağını havadan döndürmüştü.

Tunus başkanına tutuklama emri

İNTERPOL, Tunus'un devrik devlet başkanı Zeynelabidin Bin Ali ve altı akrabası için tutuklama emri çıkarttı. İnterpol açıklamasında, talimatın 188 üyeye gönderildiği belirtildi. Tunus Adalet Bakanı Elezher Karavi Şebbi, 14 Ocakta kaçan Bin Ali, karısı Leyla Trabelsi ve ülkeden kaçan diğer aile üyelerinin tutuklanması için İnterpol'den yardım istediklerini açıklamıştı.

Arap ülkelerini de vuracak

Mısır halkı Mübarek'i devirecek

Mübarek rejimine muhalif internet siteleri Hüsnü Mübarek'in devrilmesini konu alan karikatürlerle dolup taşıyor. Tunus'ta rejim değişikliğinin ardından "Domino etkisi diğer Arap ülkelerini de vuracak" yorumlarını hatırlatan bu karikatür de sıradaki domino taşının Mübarek olduğunu anlatıyor.