Mısır'daki darbenin mimarı Necip Saviris konuştu

Mısır'daki darbenin mimarı Necip Saviris konuştu

Darbenin önceden kurgulandığı, Mübarek döneminden kalma güçlü yapıların devreye girip sistemi tıkadığı ve Mısır'da hayatı felç ettiği artık sır değil. Takvim Gazetesi'nin haberine göre, geçmiş sistemin besleyerek büyüttüğü en önemli isim olan Necip Saviris ise yaşanan süreci inkar etmeyenlerden. Mısır'ın en zengini olan Necip Saviris'in, Mursi'ye karşı darbeyi desteklediğini New York Times'a itiraf ettiğini kendi kurduğu Liberal Parti'ye ait ülke genelindeki tüm teşkilat ve tesisleri isyan için tahsis ettiğini aktardı. Saviris ayrıca sahip olduğu ülkenin en büyük TV kanalları ve gazeteleri ile gösteriler için atmosfer sağladı. Hatta kendi kanallarında sürekli oynatılan popüler videonun hazırlanmasına bizzat katıldı.

BEN YAPTIKLARIMDAN UTANÇ DUYMUYORUM

Mısır'da sokaklarda Mursi karşıtlarına tomar tomar para dağıtıldığı görüntüleri ortaya çıkmıştı. Bu işin de arkasında olduğunu açıklayan Saviris, "İsyancılar onlara destek verenin kim olduğunu bilmedi. Ama ben yaptıklarımdan utanç duymuyorum'' diye konuştu. Saviris, 2011 seçimlerinden sonra Müslüman Kardeşler'i Katar ve Suudi Arabistan'dan maddi yardım almakla suçlamıştı.

MAYIS'TA DÖNDÜ, İŞİ BİTİRDİ

Oysa Körfez ülkeleri yardım vanalarını darbe sonrası açtı ve işleri düzene koyması için Mısır'ın darbecilerine 12 milyar dolar akıttı. Geçen yıl seçim döneminde Mursi ve İhvan'a karşı yalan kampanyalar yönettiği için hakkında davalar açılan ve Mursi Cumhurbaşkanı seçilince de Fransa'ya giden Saviris geçtiğimiz mayıs ayında Mısır'a dönmüştü. Bu dönüş Mısır'ın içinde bulunduğu ekonomik krizin sona ereceği şeklinde yorumlanırken, Temerrüd hareketi ve darbeyle beraber Saviris'in de niye Mısır'a geldiği ortaya çıkmış oldu.

KiMDiR
* Necip Saviris
* 59 yaşında
* Kıpti Hristiyan
* 2,5 milyar doları var
* 11 GSM operatörü bulunan Orascom Holding'in sahibi

* Afrika'nın en zengin ikinci ismi olan Saviris, Liberal Parti ile geçen yıl seçimlere de katılmıştı. Seçimde dördüncü olan Saviris, Mursi'nin partisinin iktidara gelmesi üzerine Twitter'da sarıklı ve çarşaflı Mickey ile Mini Mouse resmi paylaşmıştı.

ARABULUCULUĞU AFRİKA YAPACAK

Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Dlamini Zuma Mısır'da taraflar arasında arabulucu olacak bir komisyon kurulacağı belirtildi. Eski Afrika Birliği Komisyon Başkanı Alpha Oumar Konare'nin başkanlık edeceği komisyonun, Mısır'da yönetim ve ilgili taraflar arasındaki iletişimi ve diyalog yolunu canlandırmanın yanı sıra demokratik geçişin hızlandırılmasını hedeflediği kaydedildi. Afrika Birliği, darbe sonrası Mısır'ın üyeliğini askıya almıştı.


AŞİRETLER SALDIRIYOR

Mısır'ın Gazze sınırındaki Refah kentindeki bir askeri kontrol noktası ile Sina Yarımadası'ndaki Ariş Havaalanı yakınındaki 3 kontrol noktasına silahlı saldırı düzenlendi. Saldırılarda ölü ya da yaralı bulunmuyor. Bölgede orduya bağlı helikopterler, yoğun uçuş gerçekleştiriyor. Mısır'da ordunun yönetime el koymasının ardından Sina Yarımadası'nda aşiretler tarafından asker noktalarına yönelik saldırılar başlamıştı.

GAZZE'DE BİR UMUT

Darbe yönetiminin ilk iş olarak kapattığı Mısır ile Gazze arasındaki Refah Sınır Kapısı, kısmen açıldı. Filistinli bir yetkili yaptığı açıklamada "Mısır, ilk aşamada zorunlu geçiş yapması gerekler için açık tuttuğu kapıyı, önümüzdeki zamanlarda aşamalı olarak açılması konusunu değerlendirecek" dedi. Refah Sınır Kapısı, 1,8 milyon nüfuslu Gazze'nin dünyaya açılan tek kapısı olma özelliği taşıyor.