MİT iç ve dış istihbarat olarak ikiye ayrılacak
Ajanslar

Yeni düzenleme ile Milli İstihbarat Teşkilatı yeniden yapılandırılacak, yeni sistemde iç ve dış istihbarat olmak üzere iki ayrı birim oluşturulması üzerinde duruluyor. Koordinasyon için de bir çatı kuruluş oluşturulacak.

İÇ İSTİHBARAT İÇİN YENİ BİR YAPI KURULACAK

Yurtdışındaki istihbarat faaliyetlerini MİT yürütecek. İç istihbarat çalışmaları içinse yeni bir yapı kurulması planlanıyor. Buna göre, Jandarma Teşkilatı, İçişleri Bakanlığı'na bağlandığı için Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi ile Jandarma Genel Komutanlığı İstihbarat Dairesi İç İstihbarat yapısı içinde entegre edilecek.

MİT iç ve dış istihbarat olarak ikiye ayrılacak VİDEO

İSTİHBARAT BİRİMLERİ CUMHURBAŞKANLIĞI İLE İRTİBATLI OLACAK

Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı ile Hava ve Deniz Kuvvetleri İstihbarat daireleri askeri istihbarat altında korunacak. Yeni yapıda iç ve dış istihbarat birimleri Cumhurbaşkanlığı ile irtibatlı olacak. İstihbarat servislerinin birbirinin alanlarına girdiği durumlarda koordinasyonu sağlamak üzere çatı bir kuruluş oluşturulacak. Bu kuruluşun adının Ulusal İstihbarat Başkanlığı veya Ulusal Güvenlik Müsteşarlığı olabileceği tartışılıyor. ABD ve Fransa istihbarat modelinin yanı sıra her iki modelin de yer aldığı karma sistem üzerindeki çalışmalar sürüyor.