MİT'te paralel yapı soruşturması

milli istihbarat

Vatan Gazetesi'nden Hüseyin Yayman'ın aktardığı bilgiye göre, Ahmet Davutoğlu'nun Başbakan olarak atanması durumunda Hakan Fidan Dışişleri Bakanı olarak kabineye alınacak

Yenimahalle'deki riyasette istihbarat elemanı olarak görev yapan personelin bu statüden alınarak alt görevlere verildiği iddia ediliyor. Ana karargahtaki tasfiyeye yönelik benzer bir durumun bölge başkanlıkları yaygınlaştırılacağı öne sürülüyor.

Teşkilatla ilgili bir diger gelişme ise riyasette oluşturulan İstihbarat Koordinasyon Kurulu'yla ilgili. Son dönemde bu kurula Emniyet'ten çok sayıda personelin geldiği ancak bunların neredeyse tamamının paralel yapıya mensup oldukları iddiasıyla kurumlarına gönderildikleri ifade ediliyor. Yeni dönemde bu kurulun, bakanlıklardan gelen temsilcilerle yeniden yapılandırılacağı ve paralel yapının tasfiye edileceği söyleniyor.

DAVUTOĞLU BAŞBAKAN OLURSA, FİDAN YERİNE

MİT için dile getirilen bir diğer iddia, Hakan Fidan'ın bakan olacağı yönünde. Ahmet Davutoğlu'nun Başbakan olarak atanması durumunda Hakan Fidan'ın büyük olaslıkla kabineye Dışişleri Bakanı olarak gireceği konuşuluyor. Hakan Fidan'ın müsteşarlıktan ayrılması durumunda ise daha önce de MİT için ismi geçen MGK Genel Sekreteri Muammer Türker'in buraya atanacağı belirtiliyor. Türker, PKK'nın ‘devrimci halk savaşı' ilan ettiği ve yoğun çatışmaların yaşandığı dönemde Hakkari Valiliği yapmıştı.

MÜSTEŞAR YARDIMCILIĞI BOŞTA

Bunun yanında 50 günlük bir tatile çıkan Müsteşar Yardımcısı M.D.'nin durumu başka bir soru işareti oluşturuyor. M.D.'nin emeklilik yaşı gelmiş ancak hükümet İmralı'da devam eden müzakerelerde koordinasyon görevini yürüttüğü için görev süresini uzatmıştı. Geçmişte Emre Taner için de benzer bir durum yaşanmıştı. Taner'in görev süresi 4 defa uzatılmış, Habur sonrası 2010'da emekli olmuş ve yerine Hakan Fidan atanmıştı. Bunun yanında Dışişleri Bakanlığı'ndan gelen müsteşar yardımcısının ayrılmasıyla müsteşar yardımcılığı boşalmış bulunuyor.