Mizanpaj nedir
ensonhaber.com

gh

Yayınların tasarımından önceki ana hat planıdır. Yazı ve fotoğrafların; sayfanın neresine, nasıl gireceğinin, şeklinin ve büyüklüklerinin ne kadar olacağının hesaplandığı teknik bir işlemdir.

TEKNİK YA DA GRAFİK BİLGİSİ YETERLİ DEĞİLDİR

Mizanpaj uygulayan bilgisayar programları bulunmaktadır. Bu programlarda yapılan işler baskıya uygun ölçülerde çalışılarak, matbaa öncesinde gereken ayarlamalar sağlanır. Mizanpajı uygulayabilmek için sadece teknik ya da grafik bilgisine sahibi olmak yeterli değildir.

O sayfaya konulacak konunun içeriğine hakim olmak gerekmektedir. Ekonomi konulu bir yayının mizanpajı ile magazine yönelik bir yayınınki farklı şekilde işlenmelidir. Mizanpaj, kullanıldığı yere amacına uygun olarak bu bakış açısı ile birlikte bir kimlik kazandırır.

NASIL KULLANILACAĞINA KARAR VERMEK GEREKİR

İlgili haberleri birbirine yakın kullanmak, daha önemlisini öne taşımak, fotoğrafların çerçeveli mi yoksa dekupe mi kullanılacağına karar vermek önemlidir. Bir yayını okutan sadece haber ya da fotoğraf kalitesi değil, aynı zamanda mizanpaj uygulamasındaki başarısıdır. Bu konudaki çalışmalara ödül verilmektedir.