Moody's'ten ABD'ye borç uyarısı
AA

Moody's'in yıllık değerlendirme raporunda, ABD'nin "Aaa" seviyesindeki kredi notu ve "durağan" not görünümünün, ülke ekonomisinin güçlü temelleriyle desteklendiği kaydedildi.

"BORÇ ÖDEMESİNİN KAÇIRILMASI KREDİ NOTU İÇİN NEGATİF OLUR"

Buna karşın Kongrenin federal hükümetin borçlanma tavanını hala yükseltmediğine değinilen raporda, şu ifadelere yer verildi: "ABD'nin Aaa seviyesindeki kredi notuna ilişkin durağan görünüm, Moody's'in borç tavanının nihayetinde yükseltileceği ve yükseltilmese bile temerrüte düşülmesi olasılığının düşük olduğu görüşünü yansıtıyor. Eğer borç limiti olağanüstü önlemler tükeninceye kadar artırılmazsa, borç faizlerine öncelik verilmesini bekliyoruz. Moody's'in daha öncede belirttiği gibi borç ödemesinin kaçırılması kredi notu için negatif olur."

FEDERAL BORÇ ARTABİLİR UYARISI

Ayrıca, federal borcun sosyal sigorta ödemeleri azaltılmadıkça ya da vergi gelirleri artırılmadıkça yükselmeye devam edeceğine dikkati çeken Moody's ekonomistleri, raporda kamu borcunu azaltmanın yeni yönetimin en zor vaatlerinden biri olduğunu belirtti.

HÜKÜMETİN KARARLARININ ÖNEMİNE VURGU

Raporda, "ABD'nin sınırlı mali dinamikleri göz önüne alındığında, hükümetin politika kararları ülkenin gelecek birkaç yıla ilişkin kredi profile açısından önem taşıyor. Eğer mali politikalar, borcun ve faiz yükünün kötüleşmesini önleyemezse, ABD'nin kredi profiline yönelik negatif baskılar artabilir." uyarısında bulunuldu.

FİTCH DE UYARMIŞTI

Geçtiğimiz günlerde bir diğer uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu olan Fitch, ABD'li yetkililerin borç tavanını yükseltme konusunda anlaşamamaları durumunda ABD'nin AAA olan notunun tehlikeye gireceğini duyurmuştu.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)