Muhammed Kutub vefat etti

Muhammed Kutub vefat etti

İslam dünyasının önemli düşünürlerinden Muhammed Kutub, 95 yaşında Suudi Arabistan'ın Cidde şehrinde Uluslararası Tıp Merkezi'nde hayatını kaybetti.

''GELİN TİH KARANLIĞINDAN ÇIKALIM''

Şehid Seyyit Kutub'un kardeşi olan Muhammed Kutub İslam dünyasına önemli eserler kazandırmış bir fikir adamıydı. Kutub'un akıllarda kalan en meşhur sözlerinden birisi; “Gelin Tih karanlığından çıkalım” olmuştu.

Rejimlerin, İslam dünyasındaki fikri ve siyasi hareketleri herhangi bir şekilde bastırmayı hedeflediğin söyleyen Kutub, modern dünya görüşleri ve fikri akımları İslami fikir felsefesi ve mantığı ile karşılaştıran eserler yazdı.

İSLAM DÜŞÜNCESİ VE SANATI

İslam aleminin tanınmış düşünürleri arasında ismi geçen Muhamed Kutub islam düşüncesi ve sanatıyla ilgili eserleriyle tanınıyor. Bazı kitapları Türkçeye de çevrilen Kutub, 1919 yılında Mısır'da doğdu. Ağabeyi Seyyid Kutub ile birlikte hükümeti devirmek istediği ve Mısır'ın politik ve kültürel liderlerine yönelik suikast tertipçiliğinde bulunduğu iddiası ile tutuklandı. Ağabeyi idam edilirken o hapis cezasına çarptırıldı. 1966'dan 1972'ye kadar cezaevinde yattı. Ardından diğer Müslüman Kardeşler üyeleri ile birlikte Suudi Arabistan'a iltica etti.

YÖNETİM TECRÜBESİ

Kutub, İslami hareketlerin Arap ve İslam dünyasındaki rejimlerle ciddi bir şekilde karşı karşıya geleceğini öngördü. Kutub, İslami siyasi hareketlerin rejimler karşısındaki en önemli zaafının yönetim tecrübesinin olmaması olduğunu dile getirdi.

Muhammed Kutub'un fikri yapısının gelişmesi ve eğitiminde kendisinde 12 yaş büyük olan abisi Seyyid Kutub'un çok önemli bir etkisi oldu. Muhammed Kutub kardeşi Seyyid için; “Lise yıllarına geldiğimde beni fikir tartışmalarının yapıldığı toplantılara götürerek, düşünce ve gönül dünyamı etkiledi” demişti.

''TUTUKLANMA VE SORGULANMA TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYAYDI''

Kutub'un ailesinin yaşadıkları Asr-ı Saadet döneminde Yasir ailesinin Ebul Cehil'den çektikleriyle karşılaştırılıyor. Seyyid Kutub'un yaşadıklarını kardeşi Muhammed şöyle anlatıyor: “Amerika'dan döndükten sonra 1949 ve 1950 yıllarında iki yıl boyunca devamlı bir şekilde tutuklanma ve sorgulanma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Seyyid iki önemli problemle karşı karşıyaydı. Birincisi batıla karşı başlattığı amansız mücadele. İkincisi ise kaynaklarının ve özgürlüğünün kısıtlanmasıydı. Bir müddet sonra ikimiz de tutuklandık. Ben kısa bir hapis sürecinin arından serbest kaldım. Ama Seyyid özgürlüğüne kavuşamadı. Askeri hapishanede kaldığım süre beni çok değiştirdi. Hapisten önceki yıllarımda şiir, edebiyat ve sanata daha fazla yatkındım. Sonradan eğilimlerim değişti.”

Muhammed Kutub abisinin fikirlerini farklı mecmualarda yayınladı. Bunlardan birisi Fi Zilalil Kur'an tefsirinde açıklanan “vahdet el vücud” idi. Muhammed Kutub'un eserlerinde edebiyat önemli bir yer tutuyor. Fikirlerinde, felsefesinde, hayat anlayışında ve konuşmasında edebiyatın yeri büyüktür.

Muhammed Kutub bazı eserleri ve seminerlerinde psikoloji ve sosyoloji üzerine konuşmalar yaptı. Bu iki ilmi de İslam penceresinden yorumlamaya gayret gösterdi. Tek kurtarıcının İslam olduğunu eserlerinde anlatma gayretine girdi.

ESERLERİM EVLATLARIMDIR”

Eserleri hakkında kendisine soru sorulduğunda; “Eserlerim benim evlatlarımdır” dedi. Kutub özellikle “İnsan Beynel Madde Ve El İslam” (İslam ve Madde Arasındaki İnsan) adlı kitabının bütün eserlerinin çekirdeği olduğunu ifade etti.

Çağdaş Dünyaya İslami Bakış, Çağdaş Fikir Akımları, Çağdaş Konumumuz, İnsan Psikolojisi Üzerine Etüdler, Hanım Sahabiler, Biz Müslüman mıyız?, Alemlere Rahmet Hz. Muhammed kitapları Türkçe'ye tercüme edilmişti.

35 ayrı eseri bulunan Muhammed Kutub bu sabah saat 02.00 sularında hakkın rahmetine kavuştu. Kutub'un yarın düzenlenecek cenaze töreninin ardından defnedilmesi bekleniyor.