Murat Menteş: Böyle mutlu bayram mı olur

Muhafazakar camianın yakından tanıdığı edebiyatçı Murat Menteş, Hürriyet'ten Ayşe Arman'a bayram röportajı verdi. Suriyeli yoksulların Ramazan'da iftar sofralarına davet edilmediğini, fakir fukarının iftar çadırları önünde uzun kuyruklar oluşturduğunu ve şehitlerimizin olduğunu hatırlatan Menteş "Bayramı nasıl değerlendirirsin" sorusuna "İnanılmaz şeyler oldu" cevabını verdi.

Murat Menteş: Böyle mutlu bayram mı olur

İşte o röportaj:

DİNİ - MİLLİ BAYRAM AYRIMI YAPILMAMALI

Bir bayram daha bitti. Sence bayramları nasıl kutlamalıyız? - Tüm bayramları, özel günleri, hep birlikte, kimseyi dışlamadan kutlamalıyız... Dini bayram-milli bayram ayırmıyor musun?

- Bence her bayramın, keşfe değer bir manası var. 23 Nisan, İstiklal Savaşı şehitlerinden geriye kalan yetimleri milletçe sahiplenmemiz mesela. Sevinç, neşe, paylaşma, merhamet, şefkat... Bu duyguları ideolojiye nasıl endeksleriz? Endeksleyemeyiz! Dolayısıyla dini-milli ayrımı yapmadan, her bayramı neşeyle kutlamalıyız.

Murat Menteş: Böyle mutlu bayram mı olur

ÇATAPAT OYNAYAN ÇOCUKLAR ALLAHÜ EKBER DİYORDU

Bu bayramı nasıl değerlendirirsin?

- Valla, neredeyse değerlendiremeyeceğim. İnanılmaz şeyler oldu. Oruç tutmayanlar dövüldü. Bombalarla insanlarımız öldürüldü. İsrail’le anlaştık. Gazze yeniden bombalandı. Hz. Muhammet’in kabrinin önünde bomba patladı. Suriyeli yoksullar, iftar sofralarına alınmadı. Fukaralar, iftar çadırları önünde saatlerce kuyrukta bekledi. Gençlerimiz vuruldu, şehit oldu... Ve... “Mutlu bayramlar!” dendi. Bu, biraz tuhaf değil mi? Benim sokağımda çocuklar çatapat, kızkaçıran patlatırken “Allahü ekber!” diye haykırıyorlardı...

YAHUDİ VE HRİSTİYANLARIN BAYRAMLARI DA KUTLANMALI

Ben bu bayramı Yahudi arkadaşlarımla geçirdim, sosyal medyadan isimlerinin Türk isimleri olmadığı görenler, “Ne o Yahudilerle mi arkadaşsın!” diye yazdılar...

- Ben “Başka dinlerden olanların dini bayramları da kutlanmalı” diyorum. Onlarda da birlikte olmalıyız. Çünkü bizim tek ortak paydamız, dindaşlık değil. Komşuluk, insanlık gibi paydalarımız da var. Bunları hiçe sayamayız.

RÖPORTAJIN TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN