NASA: Herşey Amerika için

NASA: Herşey Amerika için

Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) ikmal yapmak üzere ABD'nin Cape Canaveral üssünden SpaceX firmasına ait Falcon 9 roketiyle fırlatılan ilk özel sektöre ait uzay aracı Dragon'un İstasyon'la başarıyla kenetlenmesi, ABD'de büyük memnuniyetle karşılandı.

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nin Başkanı Charles Bolden, yayınladığı açıklamada, bunun Amerika'nın uzay seferlerinin geleceği için çok önemli bir adım olduğunu belirterek, bir Amerikan firmasının uzay istasyonuna ikmal yapabileceğini ispatlamasının, uzay alanında ticari fırsatlar için yeni bir kapı açtığını ve ABD'de yeni iş imkanları yaratacağını kaydetti.

Bolden, NASA'nın uzay istasyonuna ulaşım işini özel sektöre devretmekle, Güneş Sistemi'nin ötesine astronot göndermek gibi zor bir işle şimdi eskisinden daha rahat uğraşabileceğinin altını çizdi.

Ticari bir uzay gemisinin İstasyon'la kenetlenmesi konusunda ABD Başkanı Barack Obama'nın bilim ve teknoloji danışmanı John P. Holdren da yaptığı açıklamada, SpaceX şirketinin uzay aracı Dragon'ın UUİ ile kenetlenmesinin tarihi bir olay olduğunu belirterek, ilk kez bir Amerikan şirketinin başarıyla bir uzay aracını yörüngeye gönderip, İstasyon'la kenetlenmesini sağladığını kaydetti.

Beyaz Saray danışmanı, bu bilimsel ve teknolojik açıdan tarihi gelişmenin, Amerika'nın uzay mecrasınadki liderliğinin sürmesi için Başkan Obama'nın vizyonunda kilit bir kilometretaşı oluğunu ifade etti.

SPACE X FİRMASI

Uzay istasyonu ile kenetlenme başarısı gösterebilen ilk özel sektöre ait uzay aracının sahibi Amerikan Space Exploration Technologies (veya SpaceX) şirketi 2002'de Amerikan vatandaşı olan 40 yaşındaki bir Güney Afrikalı Elon Musk tarafından kuruldu.

Musk bugün 2 milyor dolar olarak tahmin edilen servetini 1998'de kurduğu dünyanın ilk internette ödeme sistemi PayPal sayesinde yaptı. Şirketini 2002'de eBay'e 1,5 milyar dolara sattı.

Elon Musk'ın SpaceX'i kurarak hedefini, uzay taşımacılığında bir gün Mars gibi bir başka gezegene ulaşmayı sağlayabilecek bir devrim yaratmak şeklinde açıkladı.

İlk özel sektöre ait fırlatma roketi olan SpaceX'in prototip füzesi Falcon 1'in Dünya'nın yörüngesine ulaşabilecek sıvı yakıtlı motorları bulunurken, bu füzelerin en güçlüsü olan Falcon 9, 2010 haziran ve aralık aylarında yaptığı iki deneme seferinden sonra geçen salı yaptığı üçüncüsünde Dragon kapsülünü UUİ'ye gitmesi için yörüngeye çıkardı.

Falcon 9'un ikinci uçuşu da, ilk kez özel sektöre ait bir füzenin, bir uzay kapsülünü yörüngeye taşımasıyla ve daha sonra bu kapsülün güvenlik içinde Dünya'ya dönebilmesiyle tarihi bir sefer oldu.

Başarıları üzerine, SpaceX şirketi NASA tarafından açılan ihalede, 1,6 milyar dolar tutarındaki sözleşme karşılığında UUİ'ye 12 ikmal seferi yapması için seçildi.

NASA Nisan 2011'de bu şirketle UUİ'ye astronotları taşıyacak Dragon kapsülünü hazırlaması için 75 milyon dolarlık bir sözleşme daha imzaladı.

SpaceX şirketi ayrıca dünya genelinde de yörüngeye ticari uydu gönderilmesi için toplam 4 milyar dolar tutarında 40'tan fazla kontrat imzaladı.

Şirket kısa süre önce, yörüngeye 53 ton ağırlık yerleştirebilecek dünyanın en güçlü füzesi üzerinde çalıştığını açıkladı.

Borsaya kote olmayan ancak büyük yatırım şirketlerinin yanısıra kendi yönetici ve çalışanlarının hisselerini elinde bulundurduğu SpaceX'in bin 700'den fazla çalışanı ve genel merkezi California'daki Hawthorne'da bulunuyor.

Şirketin kurucusu ve servetini internetten yapan genç girişimci Elon Musk, kazancının önemli bölümünü uzay taşımacılığının yanısıra elektrikle otomobillere de yapıyor.

Musk'ın elektrikli otomobil şirketi Tesla Motors, dünyanın ilk elektrikli limuzinini 22 Haziran'da 50 bin dolar fiyat etiketiyle piyasaya çıkaracak.

Pennsylvania Üniversitesi fizik bölümünden mezun olduktan sonra iş idaresi masterı (MBA) yapan ve ilk milyon dolarlarını 30 yaşından önce dosya sıkıştırma programı üreten Zip2 şirketini bilgisayar üreticisi Compaq'a satarak kazanan Musk, ayrıca California'da konut ve işyerleri için güneş paneli üreten SolarCity şirketinin de sahibi.