NASA Mars kaşifi Insight'ı indirdi
DHA

Uzay aracının yolculuğu 6 ay sürerken, Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı'nın (NASA), son altı yılda Mars'a gönderdiği ilk uzay aracı olan InSight, Mars'ın yüzeyi ve yer altı yapısı ile ilgili bilgiler toplayıp dünyaya iletecek.

NASA Mars kaşifi Insight'ı indirdiMars'tan gelen ilk görüntü

TARİHİ TEMAS

NASA'nın uzay aracı InSight'ın TSİ 22:50 sularında planlandığı gibi Kızıl Gezegen'e iniş yaptığı açıklandı.

Böylece InSight, altı yıl sonra NASA'nın Mars'a indirdiği ilk uzay aracı oldu .

MARS YAPISI HAKKINDA BİLGİ TOPLAYACAK

NASA'nın Mars'ta görev yapan Opportunity adlı uzay aracının devre dışı kalmasıyla Mars araştırmaları hızını yitirmişti. InSight'ın bu açığı kapatıp Mars'ın hem yüzeyi hem de yer altı yapısı hakkında detaylı bilgileri Dünya'ya iletmesi umuluyor.

NASA'nın daha önce Mars'a inmiş olan Curiosity ve Opportunity uzay araçları gezegenin yüzeyini görüntüledi ve örnekler topladı.

InSight'ın görevi ise Mars üzerinde gezip örnek toplamak olmayacak. Görev süresi boyunca aynı yerde duracak olan uzay aracı, sondaj yoluyla Mars'ın yeraltı yapısını inceleyecek.

NASA Mars kaşifi Insight'ı indirdi

İLK FOTOĞRAFLAR GELDİ

InSight, çektiği ilk fotoğrafları da NASA'ya gönderdi. İnişin başarıyla gerçekleşmesi NASA merkezinde coşkuyla karşılandı.

NASA Mars kaşifi Insight'ı indirdi

Bu kritik operasyon, ABD'nin California eyaletindeki Pasadena bölgesinde bulunan NASA merkezinden yürütüldü. Misyon Kontrol Ekibi, InSight'ın planlandığı saatlerde Mars'ın yüzeyine iniş yaptığını açıkladı.

NASA Mars kaşifi Insight'ı indirdi

Insight uzay aracının Mars'a inişinin temsili videosu VİDEO

Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)