NASA, Mars'taki uzay aracını tekrar uyandırmak istiyor
ensonhaber.com

NASA'nın Opportunity adlı Mars aracı, 2004 yılında Mars yüzeyine başarılı bir şekilde iniş gerçekleştirmişti. Ancak araç, geçtiğimiz yıl büyük bir toz fırtınasına yakalanarak, Dünya ile iletişimi kopmuştu.

Güneş enerjisi ile çalışan Opportunity Mars aracı, toz fırtınasına yakalandıktan sonra güneş panelleri tozla kaplandı ve Dünya ile bağlantısı kesildi. Son 7 ay boyunca Dünya'dan gelen 600'den fazla çağrıya cevap vermeyen araç, NASA ekibinin görevine devam edemeyeceğine inanmasına yol açtı.

NARS

Bilim insanları, toz fırtınası bittikten sonra, rüzgarların aracın panellerindeki tozu temizleyeceğine inanıyorlardı, fakat beklenen gerçekleşmedi ve araç ile bağlantı yine sağlanamadı. NASA çalışanları, şimdiye kadar araca sayısız komut göndererek, bir umut aracın yanıt vermesini beklediler ancak istedikleri sonuca yine ulaşamadılar.

mars

ARAÇLA İLETİŞİM SAĞLANAMIYOR

Şimdi ise bilim insanları, son bir kez şanslarını denemek için Mars aracıyla farklı bir yolla iletişim kurmayı deniyor. Araçtaki kullanılamaz hale gelen X-band radyolarının farkında olan bilim insanları, araca yedek X-band radyosuna geçmesi için talimat vermeye çalışıyor. NASA Proje Müdürü John Callas: '' Araçla iletişim kuramadığımız her gün umudumuz biraz daha azalıyor. Ancak bizi tekrar araçla temasa geçirebilecek mantıklı her yolu denemek istiyoruz.'' ifadelerini kullandı.

mars

NASA İÇİN SON UMUTLAR

Mars'taki mevsimler değişiklikler, Opportunity aracını daha zorlu koşullar yaşamasına neden olacak. Aracın güneş panellerinden tozu temizleyebilecek şiddetli rüzgar mevsimi, artık sona eriyor ve Mars'ta kış ayları başlıyor. Bu da araçta onarılamaz hasarlara neden olacak düşük sıcaklıklar olması anlamına geliyor.  NASA, birkaç hafta boyunca araca yeni komutlar gönderecek ve bu sefer de araçla iletişim sağlanamazsa görev iptal edilecek.