NATO Genel Sekreteri'nden Kuzey Kore uyarısı
AA

İngiliz kamu yayın kuruluşu BBC'ye açıklamalarda bulunan Stoltenberg, Güney Kore ve Japonya'nın NATO’nun yakın ortakları olması nedeniyle ittifakın Kuzey Kore’de olup bitenleri yakından izlediğini belirterek, "Kuzey Kore’nin pervasız davranışı küresel bir tehdit ve küresel bir yanıt gerektiriyor, tabii buna NATO da dahil." dedi.

"KUZEY KORE, KÜRESEL BARIŞI TEHDİT EDİYOR"

"Kuzey Kore’yi nükleer programından, füze programından vazgeçmeye ve daha fazla deneme yapmaktan geri durmaya çağırıyoruz." ifadesini kullanan Stoltenberg, bu denemelerin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarının ihlali olduğunu ve küresel barış ile istikrarı tehdit ettiğini vurguladı.

NATO Genel Sekreteri'nden Kuzey Kore uyarısı

"BÜTÜN ÜLKELER, BM YAPTIRIMLARINI HAYATA GEÇİRMELİ"

Kuzey Kore'nin hedefindeki ABD’ye ait Guam Adası'nın NATO’nun 5. maddesi kapsamına girip girmediğine ilişkin bir soru üzerine Stoltenberg, bu konuda spekülasyon yapmak istemediğini belirterek, şunları söyledi:

"Şu anda odaklandığımız konu bu ihtilafın barışçıl çözümüne katkı vermek ve Kuzey Kore’ye nükleer (silah) ve füze denemelerini durdurması için baskı yapmaktır. Bunun önemli bir yönü de bütün ülkelerin Kuzey Kore’ye yönelik BM yaptırımlarını tam olarak ve şeffaf şekilde hayata geçirmesidir. Çünkü bu, ihtilafa barışçıl siyasi çözüm bulmada etkili bir araç, elimizdeki en iyi araçlardan biri."

NATO Genel Sekreteri'nden Kuzey Kore uyarısı

"KÜÇÜK AMA PERVASIZ VE TEHLİKELİ BİR ÜLKE"

Kuzey Kore sorununun Küba krizi ile mukayesesine ilişkin bir soru üzerine ise Stoltenberg, “Küba füze krizi sırasında soğuk savaş ve iki büyük askeri blok vardı. Şu anda ise küçük ama çok pervasız ve tehlikeli bir ülke var. Küresel güvenliği ve istikrarı tehdit eden silahlar geliştiriyor. Fakat bu ülkeye bu programları durdurması için baskı yapan birlik içinde bir uluslararası toplum da var." cevabını verdi.

Kuzey Kore’nin ne istediğini bilip bilmediğine dair bir soruyu ise Stoltenberg, "Gördüğümüz, füzeler ve nükleer silahlar geliştirmek için yüksek bir bedel ödemeye istekli bir ülke. Bunun ana nedeninin de rejimi korumak olduğunu düşünüyorum." şeklinde yanıtladı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)