NATO'daki firari Türk subaylarının iltica talebi
AA

Darbe girişiminin ardından verilen Türkiye’ye geri dönme emrine uymayarak iltica talep eden NATO subayları, 15 Temmuz’da yaşananlarla bir ilgileri bulunmadığını iddia ederek, dönen meslektaşlarının tutuklanmasının ardından bekleme kararı aldıklarını söyledi.

NATO'daki firari Türk subaylarının iltica talebi

Deutsche Welle’e konuşan Brüksel'deki NATO karargâhında ve Mons'taki Avrupa Müttefik Kuvvetleri Yüksek Karargâhı'nda (SHAPE) görevli eski subaylar, isimlerinin Ankara'dan Türkiye’nin dış temsilciliklerine gönderilen şüpheliler listesinde yer alması sebebiyle NATO kimlik belgelerini ve diplomatik pasaportlarını iade ettiklerini kaydetti.

SADECE TÜRKİYE'YE GİDİŞ KİMLİK KARTLARI VAR

Subaylar ellerindeki tek geçerli belgenin Türkiye'ye tek yön gidişi mümkün kılacak kimlik kartı olduğunu ifade etti.

Bu arada, Belçika’da Ramstein Hava Üssü’nde görevli olan subayların da Almanya’ya iltica başvurusunda bulunduğu kaydedildi.

STOLTENBERG'İN AÇIKLAMASI

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, geçen ay yaptığı açıklamada bazı Türk subaylarının görev yaptıkları NATO ülkelerinde iltica başvurusunda bulunduklarını doğrulayarak personel değişiklikleri konusunda da 'Ankara'nın boşalan tüm pozisyonlara yeni atamalar yapmasını beklediğini' vurgulamıştı.

"KENDİMİZİ SATILMIŞ HİSSEDİYORUZ"

Deutsche Welle'ye konuşan Türk subaylardan biri, bu tür yaklaşımlar karşısında "hem kendi hükümetleri hem de NATO tarafından satılmış hissettiklerini" söyledi.

"TÜRKİYE NATO'NUN EN ZAYIF HALKASI"

Diğer bir subay ise "Bir ittifak ancak en zayıf üyesi kadar güçlüdür" diyerek NATO'nun ikinci büyük ordusuna sahip Türkiye'nin şu an İttifak'ın en zayıf halkası olduğunu iddia etti.

Almanya'da NATO üssündeki Türk askerlerden iltica talebi haberi

NATO'daki firari Türk subaylarının iltica talebi

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)