NATO'nun Londra Deklarasyonu yayınlandı
AA

İngiltere'nin başkenti Londra'da fikir ayrılıklarının gölgesinde gerçekleştirilen NATO Zirvesi'nin, sonuç bildirgesi yayınlandı.

Birlik vurgusunun yapıldığı bildirgede, "Terörizm bütün türleri ve tezahürleriyle hepimiz için tehdit olmaya devam ediyor." ifadelerine yer verildi.

Ayrıca, "Çin'in artan nüfuzu ve uluslararası politikalarının ortaya çıkardığı fırsat ve sınamaları ittifak olarak birlikte ele almalıyız." vurgusu yapıldı. ABD dışındaki müttefiklerin savunma harcamalarının beş yıldır arttığını kaydeden metin, "Savunmaya 130 milyar dolardan fazla yatırım yapıldı." bilgisini verdi.

DÜNYA DEĞİŞTİKÇE NATO DA DEĞİŞİYOR

Londra Deklarasyonu'nun açıklanmasının ardından basının karşısına geçen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "NATO değişen dünyayla birlikte değişmeye devam ediyor." dedi.

Stoltenberg, "Üyelerimiz iletişim altyapısının güvenliği konusunda mutabık kaldılar. Müttefiklerimiz aynı zamanda ortak yük paylaşımı konusunda görülmemiş işbirliği yaptı. Avrupa ve Kanada 130 milyar dolarlık yatırım yaptı. Bu tarihte görülmemiş bir rakamdır. NATO'yu güçlendirecektir. Enerji alt yapımızın korunması ve teknolojik üstünlüğümüzü korumak için önemli kararlar alındı." ifadelerini kullandı.

Rusya ile ilgili önemli tartışmaların da yapıldığını belirten Genel Sekreter, "Rusya ile iletişim kanallarının açık kalmasına karar verildi. Etkin silahsızlanma için çabalarımıza devam etme kararı aldık." dedi.

LİTVANYA: TÜRKİYE NATO'NUN BALTIK PLANI'NA ONAY VERDİ

Litvanya Cumhurbaşkanlığı da "Türkiye, NATO'nun Baltık Planı'na onay verdi." açıklaması yaptı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)