Necdet Özel'den Suriye'nin bazı alanları alınsın talebi

özel

Türkiye'nin Irak ve Suriye'de faaliyet gösteren IŞİD'e karşı oluşturulan uluslararası koalisyona nasıl katkı vereceği merak edilirken, dün Bakanlar Kurulu'nda çok kritik toplantı gerçekleştirildi.

TÜRKİYE TEK BAŞINA GÜVENLİ BÖLGE İLAN EDEBİLİR

Yeni Şafak'ın haberine göre; Türkiye'nin başından beri dile getirdiği 'güvenli bölge' düşüncesi Bakanlar Kurulu'nda kapsamlı bir şekilde masaya yatırıldı.

Genelkurmay Başkanı Necdet Özel ve kuvvet komutanlarının katıldığı Bakanlar Kurulu toplantısında enine boyuna tartışılan 'güvenli bölge' konusunda ABD başkanlığında oluşturulan koalisyon güçlerinin mutlak ikna edilmesi kararlaştırıldı.

Ancak koalisyon güçleri bu konuda ikna edilemezse Türkiye, sınırda güvenli bölgeyi tek taraflı olarak ilan edecek.

GÜNDEME ALINAN KONULAR

İşte kritik Bakanlar Kurulu'nda toplantısında gündeme alınan konular:

-Koalisyon güçleri 'güvenli bölge' konusunda Türkiye'nin talebini kabul etmemesi halinde Türkiye tek taraflı 'güvenli bölge' ilan etmeli.

-Özellikle sınır kapıları Aynel Arap (Kobani) Telabyad ile Suriye devletinin kontrol edemediği alanlarda 'güvenli bölge' kapsamına alınmalı.

-Uçuşa yasak bölge oluşturulmalı

-Kış mevsimi çok yakın. Acilen karar verilmeli.

İÇ GÜVENLİK SORUNU OLUŞTU

Toplantıda ayrıca iç güvenlik sorunu oluştuğu vurgulanarak, Suruç Hakkari ve Şırnak hattında güvenlik riskinin artmaya başladığı Diyarbakır'dan 8 tabur sevk edildiği belirtildi.

Irak ve Suriye'ye ilişkin hükümet tezkeresi, Başkent'te olağanüstü bir trafiğin yaşanmasına neden oldu. Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları kabine üyelerine brifing verirken, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Bakanlar Kurulu toplantısına ara vererek istihbarat ve güvenlik bürokratlarının da aralarında bulunduğu isimlerle önemli bir zirve daha gerçekleştirdi.

YOĞUN TRAFİK

Başbakan Davutoğlu başkanlığında dün yapılan Bakanlar Kurulu'nda Genelkurmay Başkanı Necdet Özel, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve Genelkurmay Harekat Daire Başkanı Korgeneral Erdal Öztürk sunum yaptı. Toplantıya gelirken komutanların taşıdığı çantalar dikkat çekti.

PKK DA MASADA

2.5 saat süren brifingde komutanlar, IŞİD'in Irak ve Suriye'de kontrol ettiği noktalar, Esed rejimi, Özgür Suriye Ordusu ve PYD'nin hakim olduğu alanlar, savaştan kaçanların Türkiye'ye akın ettiği noktalar, çatışmaların nerelerde yoğunlaştığı konularında haritalar üzerinden sunum yaptı.

Toplantıya katılan Kara Kuvvetleri Komutanı Hulusi Akar, geçtiğimiz hafta sınır bölgelerine giderek askeri tedbirleri yerinde görmüştü. Akar'ın Bakanlar Kurulu'na bölgedeki izlenimleri ile asayiş ve güvenlik tedbirlerine ilişkin rapor sunduğu belirtildi. Brifinde, sınır güvenliği konusunda atılması gereken adımlar da değerlendirildi. Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları Bakanlar Kurulu'nda yalnızca IŞİD ve Suriye konusunu masaya yatırmadı. Komutanların PKK için de ayrı bir başlık açtığı öğrenildi. Brifingde PKK'nın başta 'okul yakma' ve 'kimlik kontrolü' gibi eylemleri olmak üzere yasadışı faaliyetleriyle ilgili raporlar anlatıldı.