Necdet Sezer'in kızları Eximbank'tan neden ayrıldı

Necdet Sezer'in kızları Eximbank'tan neden ayrıldı

10'uncu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in iki kızı, Eximbank'ta 'ayrılık' krizi yarattı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, kızların işten çıkarıldığını söylerken, Eximbank Genel Müdürü Hayrettin Kaplan, "İstanbul'a gelin dedik, terfi ettirecektik. Gelmediler, biz ayrılacağız dediler. Teftiş Kurulu Başkanı olan damat ise geldi" dedi.

GENEL MÜDÜRLÜK'TEN AÇIKLAMA

10'uncu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in iki kızı, genel merkezi İstanbul'a taşındığı gerekçesiyle Eximbank'la bağlarını kopardı. Ankara'da bölge müdürlüğü için 60 kişi bırakılırken, "İstanbul'a gitmeyi kabul etmediği" gerekçesiyle işten çıkartılanlar arasında Sezer'in iki kızı da yer aldı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın yanıtlaması istemiyle Meclis'e verdiği soru önergesinde, Sezer'in kızları Ebru Akbatur ve Zeynep Kısacıkoğlu'nun Eximbank'ın İstanbul'a taşınması gerekçesiyle çıkarıldıklarını belirtti. Türk Eximbank Genel Müdürü Hayrettin Kaplan ise "Biz kimseyi işten çıkarmadık. Buyurun İstanbul'a gelin, dedik. Gelmediler" diye konuştu.

AHMET NECDET SEZER'DEN İLK TEPKİ

Milliyet'ten Serpil Çevikcan'ın iddiasına göre ise Ahmet Necdet Sezer ise yaşananlarla ilgili yakın çevresine “Ne kimseyle konuştum, ne başka bir şey yaptım. Hiç kimseyle de hiçbir şey görüşmedim. Ölsem de konuşmam zaten. Maaşımı böler onlarla paylaşırım.” dedi.

"AYRICALIK YAPAMAZDIK"

Hürriyet'ten Aysel Alp'in haberine göre, yaklaşık bir hafta önce Eximbank Genel Müdürlüğünü İstanbul'a taşıdıklarını belirten Kaplan, tüm personelle birlikte Sezer'in kızları Ebru Akbatur ve Zeynep Kısacıkoğlu ile Damat Mustafa Kısacıkoğlu'na iki seçenek sunduklarını söyledi. "Ya İstanbul'a gelecekler ya da ayrılacaklardı. Ebru ve Zeynep Hanım ayrılmayı tercih ettiler. Ancak Teftiş Kurulu Başkanı olan Damat Mustafa Kısacıkoğlu, İstanbul'a geldi" dedi. Kaplan, bankada çalışan 37 kişinin İstanbul'a gitmek istemediği için ayrıldığını, 350 ila 400 kişinin ise İstanbul'a gittiğini söyledi.

TERFİYİ DE İSTEMEDİ

Herkesin Ankara'da kalmak istediğini belirten Kaplan, "Eski Cumhurbaşkanı kızı, diye onlara ayrıcalık yapamazdık" dedi. Kaplan, "Ebru Akbatur, kredi takibi işinde çalışıyordu. Bu birim İstanbul'a taşındı. Zeynep Kısacıkoğlu sigorta birimindeydi. Kendisine birim müdürlüğü önerdik yani terfi ettirecektik, ama bunu da kabul etmedi. Ankara'da sigorta birimimiz yoktu. Yani onları görevlendireceğimiz uygun bir pozisyon yoktu" dedi.

"SİYASİ KARAR DEĞİL"

Genel Müdür Kaplan, personelle ilgili kararın siyasi bir yönünün olmadığını, bu konudan ne kendisinin ne de Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın haberi olduğunu söyledi. İlgili Genel Müdür Yardımcılarının, bankanın ihtiyaçları doğrultusunda tamamen profesyonelce karar verdiğini anlattı. Ankara'da boşaltılacak lojmana 150 bin lira harcayarak tadilat yapılıp yapılmadığı sorusuna Kaplan, 20 yılı aşan lojmanlar için tadilat hakkı bulunduğunu ve kendisinin de bu hakkını kullandığını belirtti. Ayrıca 150 bin lira değil 40 bin lira harcandığını söyledi.

AYLIK KİRA YARDIMI 600 TL

Umut Oran, soru önergesinde İstanbul'a taşınan personele 550 TL ile 6 bin 600 lira arasında kira yardımı yapılıp yapılmadığını sordu. Hayrettin Kaplan, tüm personele kira yardımı yapıldığını, ancak genel müdüre yapılan tutarın doğru olmadığını belirtti. Kaplan, Genel Müdüre yapılan aylık kira yardımının
6 bin 600 lira değil; 600 lira olduğunu açıkladı.

KİRASI 90 BİN DOLAR

Umut Oran, Eximbank'ın yeni binası için stopaj dahil aylık 110 bin dolar kira ödeyip ödemediğini ve bu binanın sahibinin kim olduğunu da sordu. Hayrettin Kaplan, stopaj hariç aylık kira bedelinin 90 bin dolar olduğunu belirterek, "Ekspertiz değeri 120 bin dolar olmasına karşın biz 90 bin dolara tuttuk. Bu bölgede metrekaresi 17-18 dolarken, herkes bize metrekaresi 7 dolardan nasıl tuttunuz, diye soruyor" yanıtını verdi.

BİNANIN SAHİBİ ÜNLÜ TEKSTİL

Oran'ın, "5 yılda 6.5 milyon doları aşkın kira ödemek yerine neden kendinize bina almadınız. Bu bina kime ait" ve "Kiralama için ihale yaptınız mı" sorularına Hayrettin Kaplan şöyle yanıtladı: "Binanın sahibi Ünlü Tekstil. Sözleşme süremiz 5+5 yıl. Kiralamayı uygun buldum. Ataşehir'de kiralar bunun 3-5 katı daha pahalı. İhale kanununa tabiyiz ama kiralamada ihale yapmamız gerekmiyor. Ancak içinin tadilatını yaptırırken ihale açtık." Aylık 110 bin dolara kiraya çıkarken Eximbank'ın Ortaköy'deki binasının ne yapılacağı sorusuna Kaplan, buna henüz karar verilmediğini söyledi.