Necmettin Erbakan'ın cenaze töreni

Necmettin Erbakan'ın cenaze töreni

85 yaşındaki milli görüş lideri Necmettin Erbakan Fatih Camii'nde düzenlenen cenaze namazının ardından Zeytinburnu'ndaki Merkezefendi Mezarlığı'nda eşinin yanında toprağa verildi

ÇEVRE BİNALARI ÜZERİNDE CENAZE NAMAZI

Erbakan'ın cenaze namazı, yoğun izdiham altında eski Diyanet İşleri Başkanı Lütfü Doğan tarafından kıldırıldı. Camii avlusuna sığmayan kalabalığın çevre binaların çatısına çıkarak cenaze namazına katıldıkları görüldü. Namazın ardından, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ve Erbakan'ın oğlu Fatih Erbakan birer konuşma yaptı. Mehmet Görmez, konuşmasının sonunda, cami avlusundaki katılımcılardan üç kez helallik istedi. Katılımcılar da üç kez ''Helal olsun'' dedi.

GÜL VE ERDOĞAN DA CENAZEYE OMUZ VERDİ

Necmettin Erbakan'ın eller üzerinde taşınan naaşına Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da omuz verdi. Erbakan'ın cenazesi ellerde taşınarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü'ne ait cenaze nakil aracına konuldu. Erbakan'ın cenazesi kortej eşliğinde Fevzipaşa Caddesi, Akdeniz Caddesi, Vatan Caddesi ve Anıt Mezar'ı takiben Merkez Efendi Mezarlığı'na götürüldü.

EŞİ NERMİN ERBAKAN'IN YANINA DEFNEDİLDİ

Yaklaşık 5 kilometrelik yolu 2,5 saatte kateden kortejin eşliğindeki cenaze aracı, mezarlık girişinde durdu. Yoğun katılım nedeniyle güçlükle araçtan indirilen Erbakan'ın naaşı, eller üstüne alınarak, eşi Nermin Erbakan'ın yanına defnedildi. Aile kabristanlığında, Necmettin Erbakan'ın babası Sabri ile annesi Kamer Erbakan'ın da mezarları bulunuyor. Bu arada çok sayıda polis, mezarlık çevresinde geniş güvenlik önlemi alırken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından mezarlık karşısında sağlık çadırı oluşturuldu.

DAKİKA DAKİKA CENAZE TÖRENİ CANLI TAKİP

16.17: Defnedilen Erbakan'ın mezarı başında kuran okutulurken oğlu Fatih Erbakan da taziyeleri kabul ediyor.

16.00: Necmettin Erbakan 2005 yılında hayatını kaybeden eşi Nermin Erbakan'ın Zeytinburnu'ndaki Merkezefendi Mezarlığı'ndaki mezarı yanında defnedildi..

15.51: Necmettin Erbakan şu anda eşinin mezarının yanına defneidliyor. Mezarın başında Mehmet Ali Şahin, Ahmet dAvutoğlu, Recai Kutan, Mustafa Kamalak, Kadir Topbaş var.

15.35: Merkezefendi Mezarlığı'nda çok büyük bir kalabalık var..

15.34: Necmettin Erbakan'ın cenazesi Merkezefendi Mezarlığı'na ulaştı..

14.20: Necmettin Erbakan'ın içinde olduğu ve Merkezefendi'ye giden ambulansa binlerce kişi eşlik eidiyor.

13.50: Fatih Camii'nden yola çıkan Erbakan'ı taşıyan ambulans yol üstündeki yoğun kalabalık nedeniyle Vatan Caddesi'nde çok yavaş ilerliyor..

13.36: Fatih Camii'nden çıkan kalabalık Vatan Caddesi'ne doğru yol alırken sık sık 'Mücahit Erbakan' sloganı atılıyor...

13.25: Fatih Camii etrafındaki kalabalık Merkez Efendi Mezarlığı'na yönlendiriliyor.

13.12: Necmettin Erbakan'ın naaşı büyük bir izdihamla ambulansa götürüldü. Tabuta Başbakan Erdoğan ve Abdullah Gül de omuz verdi.

Saat 12.51: Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin Erbakan'ın tabutu başına gitmekte büyük zorluk çekiyor..

Saat 12.42: İsmailağa Cemaati lideri Mahmut Ustaosmanoglu ve Cübbeli Ahmet Hoca olarak da bilinen Mahmut Ünlü de cenaze törenine katıldı..

Saat 12.37: Necmettin Erbakan'ın 28 Şubat'taki hükümet ortağı Tansu Çiller de Fatih Camii'ne geldi.

Saat 12.26: Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de cenaze tören alanına geldi.

Saat 12.21: CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal ve CHP istanbul milletvekili Mehmet Sevigen de Fatih Camii'ne geldi..

Saat 12.14: Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da Fatih Camii'ne geldi. Erdoğan'a çok sayıda bakan ve milletvekili de eşlik ediyor..

Saat: 12.10 ASKER DE CENAZE DE Cenaze törenine 1. Ordu Komutanı Org. Hayri Kıvrıkoğlu ve askeri erkan da katılıyor.

Saat: 12.09 KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da Fatih Camii'nde..

Cenaze töreni dışarıya kurulan dev ekranlarla yansıtılıyor..

Saat: 12.06 Fatih Camii'nde izdiham nedeniyle zor anlar yaşanıyor. 400 kişilik protokol alanına polis kordon oluşturuyor.

Saat: 12. 04 Fatih Camii'nde izdiham devam ediyor. MHP lideri Devlet Bahçeli de tören alanına geldi. CHP lideri Kılıçdaroğlu çelenk gönderirken hükümetten Cemil Çiçek, Bülent Arınç cami bahçesinde.

Ankara'da vefat eden eski Başbakan ve Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın cenazesi Fatih Camii'ne getirildi. Devlet töreni istemeyen Erbakan, Fatih Camii'nde tören yapılmasını ve Merkez Efendi Mezarlığı'nda eşinin yanına gömülmeyi vasiyet etmişti.

İLK TÖREN ANKARA'DA

Erbakan için ilk tören Ankara'da Hacı Bayram Veli Camii'nde yapıldı. Sabah namazına müteakip kılınan cenaze namazına bakanların ve ailesinin yanı sıra çok sayıda seveni katıldı. Erbakan'ın cenazesi daha sonra özel uçakla İstanbul'a getirildi.

CENAZE FATİH CAMİİ'NDE

Devlet töreni istemeyen Erbakan'ın cenazesi ambulansla Fatih Camii'ne getirildi. Camide çok sayıda seveninin tekbir sesleriyle karşıladığı Erbakan'ın cenazesi öğle namazına müteakip kılınacak cenaze namazıyla defnedilmek üzere Merkez Efendi Mezarlığı'na götürülecek.

FATİH CAMİİ ÇEVRESİNDE YOĞUNLUK

Ankara'da vefat eden eski başbakan ve Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan için cenaze töreninin yapılacağı Fatih Camisi çevresinde yoğunluk oluşmaya başladı.

Cenaze töreninin yapılacağı Fatih Camisi avlusu, polislerce girişlere kapatıldı. Cami çevresinde çok sayıda TV ekibi de canlı yayın için hazırlık yaptı.
Erken saatlerden itibaren yollara düşen partili ve vatandaşlar da içeri giriş yapmak üzere cami çevresinde beklemeye başladı. Cami çevresinde "Seni asla unutmayacağız Mücahit Erbakan", "O savunan adam Mücahit Erbakan", "Her zaman kalbimizde yaşayacaksın" yazılı ve üzerinde Erbakan'ın fotoğraflarının bulunduğu atkıların satışına başlandığı, katılımcıların da bu atkılar ile başlarına yeşil renkli tevhit bandajı taktığı görüldü.

FATİH CADDESİ TRAFİĞE KAPALI

Camiye giden Fatih Caddesi trafiğe kapatıldı. Camiye giden ana caddeye girişler, polis tarafından engellendi, vatandaşlar ara sokaklara yönlendiriliyor.
Yol boyunca Türk Kızılayı tarafından rahatsızlığı olan vatandaşlara yardım etmek üzere sağlık çadırı kurulduğu ve yine Türk Kızılayının oluşturduğu masalarda su ve lokum ikram edildiği gözlendi.

CAMİDEKİ HAZIRLIKLAR

Fatih Camisi'nde cenaze namazı için bazı düzenlemeler yapıldı. Basın mensupları için cami avlusunun musalla taşını gören bölümüne platform kuruldu.
Cenaze namazınını kılınacağı yer, kullanılacak kapı ve çevresinin düzenlemesi dün akşam geç vakitlere kadar çalışılarak bitirildi. Kapının daralmış kısmı da genişletildi ve kapı eski haline getirildi. Protokolün rahatlıkla cenaze namazlarını kılabilecekleri, üstü örtülü bir mekan yapıldı.
Cemaatin bir kısmı, Feyzi Paşa'da, Malta Çarşısı'nda, Darüşşafaka ve Haliç Caddesi'nde namaz kılabilecek. Bu bölgelere de cenaze namazını naklen aktaracak ekranlar yerleştirildi.
Fatih Belediyesi temizlik ekipleri, cami avlusunu önce gül suyu ile yıkadı, avlu ilerleyen saatlerde kirlendiği için bir kez daha suyla temizlendi.

EL KUBEYSİ DE CENAZEDE

Erbakan'ın kızı Elif Erbakan'ın düğününe de katılan islam aleminin ünlü simalarından Kabe İmamlarından Ümmül Kura Üniversitesi Öğretim Üyesi Ahmet Abdülrezzak El Kubeysi de Erbakan'ın cenazesine katılıyor.