Netanyahu: Filistinlileri öldürdüğümüz yalan

ç

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Almanya’nın başkenti Berlin’de bir araya geldi. Görüşme sırasında söz alan Netanyahu, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ı suçlayarak, Abbas’ın İsrail ve tansiyonun yükseldiği kutsal alanın statüsü ile ilgili yalanlar söylediğini iddia etti. Netanyahu, "Uluslararası toplumun Mahmud Abbas’ın İsrail hakkında yalanlar söylemesini durdurmasının zamanı geldi. İsrail’in Mescid-i Aksa’nın statüsünün değişmesini istediği, İsrail’in Mescid-i Aksa’yı yıkmak istediği, İsrail’in Filistinlileri öldürdüğü yalanları söyleniyor. Asıl bunların hepsi yalan" dedi.

NETANYAHU: TERÖRİZMİ DURDURMAK ZORUNDAYIZ

İsrail’in Mescid-i Aksa’nın statüsünün korunmasını vaat ettiğini bildiren Netanyahu, bu ifadeleri reddederek kışkırtmaların son bulmasının tansiyonun düşmesini sağlayacak tek yol olduğunu kaydetti. Netanyahu, "Umut oluşturmak için terörizmi durdurmak zorundayız. Terörizmi durdurmak için de kışkırtmayı durdurmak zorundayız. Uluslararası toplumun, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’a kışkırtıcılığı sonlandırmasını söylemenin ve kelimeleri ve uygulamalarından sorumlu tutmalarının zamanı geldiğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

KERRY: MESCİD-İ AKSA'NIN STATÜSÜ NETLEŞMELİ

John Kerry ise, bölgede hakim olan karışık duruma değinerek, tansiyonun düşürülmesi çağrısında bulundu. Tüm şiddetin sonlandırılması gerektiğini vurgulayan Kerry, “Kışkırtıcılığı ve şiddeti durdurmak zorundayız” diyerek, cumartesi günü Amman’da görüşeceği Abbas ve Abdullah’ın da şiddetin sonlanmasını istediklerine inandığını kaydetti. Bu görüşmenin şiddetin son bulması için kınama ve etkili konuşma dışında adımlar atılmasına dair son derece önemli olduğunu bildiren Kerry, Mescid-i Aksa’nın statüsünün netleşmesini istediğini söyledi.