Netflix'in 1997'den günümüze uzanan serüveni
ensonhaber.com

Teknoloji Tarihi - 1.Bölüm: ''Netflix'in 1997'den günümüze uzanan serüveni''

190 farklı ülkede 139 milyon ücretli üyeliğe sahip yayın platformu Netflix, dünyanın önde gelen eğlence servislerinden biridir. İnternet bağlantısına sahip her üyenin kesintisiz faydalanabileceği içerik platformunun, 22 yıllık tarihine göz atmaya ne dersiniz?

1997: NETFLIX KURULDU

netfliz

Netflix, 29 Ağustos 1997 tarihinde, Marc Randolph ve Reed Hastings tarafından Kaliforniya'da kuruldu. Marc Randolph ve Reed Hastings, Reed Hastings'in şirketi olan Pure Atria Corporation'da tanıştılar. Bilgisayar bilimcisi ve matematikçi olan Hastings, çeşitli projeler üzerinde çalışırken Randolph ile Netflix projesini ortaya attılar.

İkili, yeni Netflix projesi için kaynak toplarken, Randolph'un annesi ve Integrity QA kurucusu Steve Kahn'dan Netflix için 2.5 milyon dolarlık başlangıç ​​yatırımı aldılar. DVD satış ve kiralama konseptini kullanmaya karar vererek sektöre giren ikili, başlangıçta sadece 925 DVD'ye sahipti.


1998: KURUCULAR, İLK DVD SATIŞ VE KİRALAMA SİTESİ OLAN NETFLIX.COM ADLI SİTEYİ HAYATA GEÇİRDİ

netflix

Kurucu ikili, başlagınçta iyi bir yatırımla başlattıkları Netflix DVD satın alma ve kiralama hizmetini, internet üzerinden satışa sunmak için  bir şeyler yapmaya karar verdi. Marc Randolph ve Reed Hastings, ilk DVD kiralama ve satış sitesi olan netflix.com'u başlattı. Şirket ayrıca ilk defa aylık abonelik sistemini başlattı ve aylık ücret karşılığında internet sitesindeki içeriklere sınırsız erişim sundu.


2000: NETFLIX KULLANICI DENEYİM SİSTEMİNİ HAYATA GEÇİRDİ

netflix

Aylık abone sistemine geçen Netflix, her geçen sürede abone sayısını artırmak istiyordu. Bunun için ne yapabileceklerini düşünen şirket, kullanıcı deneyimini en üst düzeye çıkarabilmek için, Netflix üyelerinin derecelendirmelerini kullanan kişiselleştirilmiş bir film öneri sistemini hayata geçirdi.

Daha sonra Blockbuster tarafından 50 milyon dolar karşılığında satın alınmak istenen Netflix, bu teklifi kabul etmedi ve yoluna devam etti.


2002: NETFLIX İLK HALKA ARZINI BAŞLATTI

netflix

50 milyon dolarlık teklifi reddetmesinin üstünden 2 yıl geçtikten sonra, şirket ilk halka arzını gerçekleştirdi. Netflix, hisse başına 15 dolar bedelle, 5.5 milyon hisse senedi sattı. 14 Haziran 2002'de şirket aynı fiyata 825 bin adet hisse daha sattı. Netflix, ilk birkaç yıl boyunca önemli kayıplar yaşadıktan sonra, 2003 yılında ilk kârını açıkladı ve 272 milyon ABD doları gelirle 6.5 milyon dolar kâr elde etti.


2005: NETFLIX'İN ÜYE SAYISI 4 MİLYONU AŞTI

netflix

Netflix, müşterileri tarafından derecelendirmelerine ve yorumlarını temel alarak geniş bir kişiselleştirilmiş video öneri sistemi geliştirdi ve kullanıcı deneyimini artırmayı başardı. Günden güne aylık abone sayısını artıran şirket, kuruluşundan 8 yıl sonra 4.2 milyon aylık abone sayısına ulaştı.

2007: NETFLIX ÇEVRİMİÇİ AKIŞA GEÇTİ

netflix

2007'nin Şubat ayında 1 milyarıncı DVD'sini teslim eden Netflix, internet üzerinden kirala-izle (video on demand) sistemini tanıtarak orijinal iş modelinden uzaklaşmaya başladı ve daha da güçlendi. Şirket bu süreçte, Xbox 360, Blu-ray disk oynatıcılar ve TV set üstü kutularında yayın yapmak için tüketici elektroniği şirketleri ile iş birliği yoluna gitti.

2010: NETFLIX, KULLANILABİLEN CİHAZ SAYISINI GENİŞLETTİ

netflix

2010 yılına kadar düzenli bir büyüme gerçekleştiren ve birçok şirketle ortaklıklar gerçekleştiren Netflix, uygulamayı çalıştıran cihaz sayısını daha da genişletti. Şirket, Apple iPad, iPhone, iPod Touch, Nintendo Wii ve diğer internet bağlantılı cihazlarda kullanılabilir hale geldi. Şirket aynı zamanda Kanada'da yayın hayatına başladı. Ayrıca Latin Amerika ve Karayipler'de de yayın akışını başlatan Netflix, hizmetlerini birçok ülkelere yaymaya başladı.

2012: NETFLIX AVRUPA'DA

netfliz

1997 yılında Kaliforniya'da başlayan ve her geçen yıl Amerika kıtasındaki yeni ülkelere genişleyen Netflix, 2012 yılında İngiltere, İrlanda ve İskandinav Ülkeleri de dahil olmak üzere Avrupa'da kullanıma sunuldu. Şirket, ayrıca bu dönemde ilk Primetime Emmy Mühendislik Ödülü'nü kazandı


2013: NETFLIX GELİRLERİNİ AÇIKLADI

netflix

Netflix, Ocak 2013'de yaptığı açıklamada, bir önceki yılın son çeyreğinde ABD'deki abone sayısını 2 milyon daha artırdığını, toplamda 21.1 milyon ABD kullanıcısına ve toplamda 29.4 milyon abone sayısına ulaştığını duyurdu.

Yine 2012 yılının son çeyreğinde gelirlerini yüzde 8 artıran Netflix, son çeyrekteki kazancını 945 milyon dolara yükseltti.

2014: NETFLIX GENİŞLEMEYE DEVAM EDEREK YENİ İÇERİKLERİNİ TANITTI

house of cards

Netflix, her geçen yıl Avrupa'da genişlemeye devam ederken Avusturya, Belçika, Fransa, Almanya, Lüksemburg ve İsviçre gibi 6 farklı ülkede daha yayına başladı. Şirket, ''House of Cards”, “Orange is the new black”, ve “The Square” başta olmak üzere çeşitli drama dizileri, komedi dizileri ve belgesel içerikleri yayınladı.

House Of Cards adlı içerik, 3 PrimeTime Emmy ödülü kazandı ve Netflix, Emmy ödüllerine aday gösterilen ilk internet televizyon ağı oldu. Şirket, bu süreçte dünya genelinde 50 milyon aboneye ulaştı.

2015: NETFLIX AVRUPA'DA GENİŞLEMEYE VE YENİ İÇERİKLERİNİ TANITMAYA DEVAM ETTİ

netflix

Avrupa'da her geçen yıl genişlemesiyle Avrupa'daki abone sayısını bir hayli artıran Netflix, Avrupa ülkeleri için yatırım yapmaya devam etti. Şirket, İtalya, İspanya ve Portekiz’de genişlemeye devam ederek Avustralya, Yeni Zelanda ve Japonya’da da yayın hayatına başladı. Bu süreçte ilk Netflix orijinal uzun metraj filmi, "Beasts of No Nation" yayınlandı.

2016: NETFLIX 190 FARKLI ÜLKEDE YAYINDA

netflix

Kurulduğundan bu yana önce Amerika'da, daha sonra ise Avrupa ülkelerinde hızlı bir şekilde büyüyen Netflix, dünya genelinde 130 farklı ülkede hizmet vermeye başladı. Şirket, bu süreçte, gelecekte dünya çapında tanınmış hale gelecek ve birçok ödül kazanacak Stranger Things adlı diziyi yayınladı.

2019: NETFLIX ZİRVEDE

netflix

Kuruluşundan bu yana tam 22 yıl geçti ve Netflix, dünya genelinde 190 farklı ülkeye hizmet vermeye başladı. Şirket, 140 milyon abone sayısına yaklaşarak bütün dünyanın tanıdığı bir internet içerik platformu haline geldi. Creative Arts Emmy Ödülleri'nde 112 farklı adayla en fazla aday gösterilen servis olan Netflix, abone sayısını her geçen yıl artırmaya devam ediyor.