New York Times: Türkiye ile ABD arasındaki ipler gerilecek
Ajanslar

1

ABD’nin önde gelen gazetelerinden New York Times (NYT), Obama yönetiminin terör örgütü DEAŞ’a karşı savaşan YPG'yi ilk kez doğrudan silahlandırmayı öngören bir plan üzerinde çalışma yaptığını yazdı.

OBAMA İSTEDİ

New York Times, ABD Başkanı Barack Obama’nın DEAŞ’a karşı mücadeleyi hızlandıracak tüm önerileri çalışmaları için kurmaylarına talimat verdiğini ve planın Ulusal Güvenlik Konseyi’nde ele alınmakta olduğunu aktardı.

TASARI DEĞERLENDİRİLİYOR

Gazete, Obama’nın yaverlerine görevden ayrılmadan önce DEAŞ’ın Suriye’deki merkezi Rakka’dan çıkarılmasını hedefleyen bir taarruz istediğini söylediğini de aktardı. Adlarının açıklanmasını istemeyen 5 üst düzey ABD’li yetkili kendilerine aktarılan plan üzerinde tartıştıklarını, bu tasarının halen değerlendirme sürecinde olduğunu belirtti.

DAHA ÖNCE DE YARDIM YAPTILAR

Gazete, ABD’nin PYD’nin denetimindeki topraklarda bulunan DEAŞ karşıtı Arap gruplara daha önce havadan ve karadan 350 kez askeri malzeme yardımı yaptığını, ancak Türkiye’nin tepkisini çekmemek için Suriyeli Kürtlerin kendilerine doğrudan silah, cephane yardımı yapmadığını belirtti.

"GERİLİM ARTAR"

Ancak NYT, bu konuda Washington’ın siyaset değişikliğinin Türkiye ile ABD arasındaki gerilimi artırabileceğini kaydetti. NYT’ye konuşan Amerikan düşünce kuruluşu Washington Yakındoğu Politikası Enstitüsü’nden Türkiye uzmanı Soner Çağaptay, “Eğer bu olursa, incir yaprağı ortadan kalkacak ve iki ülke arasında çok vahim, tartışmalı bir mesele ortaya çıkar” dedi.

YPG'Yİ DOĞRUDAN SİLAHLANDIRACAKLAR

Gazeteye göre ABD Merkez Komutanlığı’nca çalışılan masadaki plan YPG'ye küçük silahlar, cephane ve özel görevler için diğer malzemelerin ulaştırılmasını öngörüyor. Planda tanksavar veya uçaksavar gibi ağır silahların temini yer almıyor.

BAŞBAKAN YILDIRIM: ABD, YPG’YE SİLAH VERİRSE ESEFLE KARŞILARIZ

Başbakan Binali Yıldırım, dün yaptığı açıklamada ABD’nin doğrudan YPG’ye silah temin etmeyi planlarıyla ilgili konuştu. ABD ile farklı fikirde olduklarını belirten Yıldırım, şunları söyledi:

"ABD ile farklı fikirdeyiz. ABD ile anlaşamıyoruz. YPG, PYD olsun PKK’nın isim değiştirmiş uzantısıdır. PKK neyse YPG, PYD de odur. Kürt kardeşlerimiz Suriye’de de Türkiye’de de yaşıyor. Bir terör örgütü ile başka bir terör örgütünü yok etmek için mücadeleye girilmez. Bir örgüt ile başka örgüt yok edilmeye çalışılırsa o kullanılan örgüt de başa bela olur. ABD’ye de bunu bildirdik. Hala bu fikirdelerse bunu esefle karşılarız. Sorunu çözmez karmaşık hale getirir. Zaman, Suriye sorununun acil olarak çözülme zamanıdır. Paydaşlara tarihi sorumluluk düşmektedir. Binlerce masum insan hayatını kaybediyor. Yollara düşüyor. Bu ızdırabı bu dramı sona erdirmek hepimizin, Suriye’de söz sahibi olan tüm ülkelerin en öncelikli sorumluluğudur."