New York'taki Türkevi'nin yapımı 1,5 yıl sürecek

New York’ta inşa edilecek‘Türkevi’nin projesini tasarlayan ekibin başındaki mimar Jonathan Stark, projeyle ilgili son aşamalara gelindiğini, eski ‘Türkevi’ binasının yıkımına yaz aylarında başlanacağını ve yeni binanın inşaatının yaklaşık bir buçuk yıl süreceğini açıkladı.

New York'taki Türkevi'nin yapımı 1,5 yıl sürecek

Stark, yeni Türkevi projesinin son halinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile gerçekleştirdikleri toplantıdan sonra şekillendiğini, projenin başından itibaren Erdoğan’ın bizzat ilgilenmesinin kendileri için son derece heyecan verici olduğunu ifade etti.

New York'taki Türkevi'nin yapımı 1,5 yıl sürecek VİDEO

"TÜRK LALESİ VE HİLALDEN İLHAM ALDIK"

Stark, yaklaşık bir yılı aşkın bir süredir proje üzerinde çalıştıklarını ve inşaatla ilgili belgeler konusunda çalışmalarını sürdürdüklerini vurgulayarak, “Yıkıma yaz aylarında başlanacak. Binanın yıkılmasının ardından inşaatın 1.5 yıl civarında süreceğini düşünüyoruz. Bina biraz karışık çünkü birden fazla hizmet sağlıyor. 32 katlı bina konsolosluk, misyon ve çalışanların kalacağı rezidanstan oluşuyor. Binanın tasarımı için ilhamı Türk lalesi ve hilalden aldık. Osmanlı ve Türk mimarisinin izlerini taşıyor. Binanın girişi çok özel olacak ve gelenleri Türkiye’nin kültüründe olduğu gibi sıcak bir şekilde karşılayacak. Bu da bakanlık ve Cumhurbaşkanı’nın bizden özel isteğiydi. Asil ve gururlu bir bina olacak” dedi.

New York'taki Türkevi'nin yapımı 1,5 yıl sürecek

DİNAMİK BİR BİNA OLACAK

Mimar Stark, Binanın konsolosluk bölümünde halka hizmet veren, vize pasaport işlemlerinin yapıldığı bölümün de yer alacağını ayrıca, Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliğine bağlı ofislerin bulunacağını açıkladı.

Binada, Türk kültür ve sanatının sergileneceği alanlar, konferans salonlarının da yer alacağını ifade eden Stark, “Bir çok hizmeti aynı anda verebilen dinamik bir bina olacak. Bina ayrıca çok üst düzey güvenlikli bir bina olacak. Bina üç ayrı fonksiyonları olan bölümlerden oluşuyor, bu bölümlerin girişleri de ayrı yerlerden olacak. İşlemleri için gelen vatandaşlar ayrı bir yerden, misyonda çalışanlar ayrı bir yerden ve rezidansta oturanlar ayrı bir yerden giriş yapacaklar. Etkinlikler için podyum ve kulenin çatılarında bulunan alanlar, belki de binanın orta katlarında olacak baş bir alan da kullanılacak. Podyumun girişinde yaptığımız alanda yaklaşık 500 kişi aynı anda ağırlanacak” dedi.