Sakarya’nın neyi meşhur: Sakarya’nın en meşhur yemekleri
Özel Yazı

Sakarya’nın nesi meşhur, Marmara Bölgesi’nde yer alan Sakarya; Balkanlar, Kafkasya ve Karadeniz mutfağından esintiler taşımaktadır. Sakarya’nın çok çeşitli bu mutfağından güzel lezzetleri sizler için derledik..

Sakarya’nın En Meşhur Çorbaları, Yemekleri ve Tatlıları

Dımbıl Çorbası Adapazarı Usulü Kuzu Bot ıslama Köfte Balkabaklı Ekmek İncir Uyuşturması Uğut Tatlısı Sakarya’nın Diğer Meşhur Yiyecekleri

Dımbıl Çorbası

Kentin yöresel lezzetleri arasında yer alan Dımbıl Çorbası, mayasız hamur ve su ile hazırlanmaktadır. Ana yemek yerine de tüketilebilen bu yemek oldukça da hafif olması nedeniyle rahatlıkla tüketiliyor.

Adapazarı Usulü Kuzu But

Adapazarı yöresinin geleneksel yemeklerinden olan ve genel olarak tandırda pişirilmesiyle hazırlanan Kuzu But, evlerde de fırınlarda pişirilen enfes bir lezzettir. Sakarya’nın özel günlerinin olmazsa olmazlarından olan Kuzu Butu muhakkak denemenizi öneririz.

Islama Köfte

Balkanlar’dan gelen bu lezzet de Sakarya mutfağına dâhil olmuş nefis lezzetlerden biri. Elbette her ne kadar Balkanlar’dan gelmiş olsa da bu lezzet yörede farklı baharatların kullanımıyla hazırlanan ekmeği ve yaylalarda yetişen hayvanların eti Sakarya usulü hazırlanmış Islama Köfteye de başka bir lezzet katıyor.

Balkabaklı Ekmek

Şehrin pek çok pastanesinde bulunabilecek bu lezzet, rendelenmiş balkabaklarının suyu da dâhil olacak şekilde ekmek hamuruna katılmasıyla hazırlanmaktadır. Enfes tadı ve pofudukluğuyla kendini epey sevdiren bu lezzet bombasının en önemli özelliği ise günlerce tazeliğini koruyabilmesi.

İncir Uyuşturması

İncirin başrolde olduğu bu sütlü tatlı, acil tatlı krizlerine hızlı çözüm olabilecek pratik ve bir o kadar da lezzetli bir tat. İncir, süt, su ve şekerin kaynatılmasıyla hazırlanan tatlı, kaselerde servis ediliyor.

Uğut Tatlısı

Yalnızca buğday ve su kullanılarak hazırlanan Uğut tatlısının yapımı oldukça zahmetsizdir. En önemli özelliği hiçbir tatlandırıcının kullanılmadan yapılması olan bu tatlı, aynı zamanda pek çok derde deva olan bir vitamin deposu olmasıyla da ünlü bu bölgede.

Sakarya’nın Diğer Meşhur Lezzetleri

Sakarya’da denenebilecek diğer lezzetler de şu şekildedir:

Bulgur Çorbası Ezme Fasülye Kaşnuka Pırasalı Börek Köpük Helva