Norveç'ten Ermenistan'a Türkiye resti
AA

erna solberg

Sözde Ermeni soykırımının 100. yıldönümünde Ermenistan'da düzenlenecek törenlere davet edilen Norveç'in sağ partili Başbakanı Erna Solberg, Türkiye ile ilişkilerin daha önemli olduğuna dikkat çekerek törenlere katılmayacağını açıkladı.

Solberg'in kararı bazı Ermenistan taraftarı tarihçilerin tepkisine yolaçtı. Tarihçi Baard Larsen, Solberg'in kararını eleştirerek, "Yazık korkakça bir karar. Tıpkı, Suudi arabistan, Çin gibi ülkeler nasıl menfaatler için eleştirilmiyorsa Türkiye'yi de onun için  eleştirilmiyor. Norveç, Türkiye'yi provoke etmemek için elinden geleni yapıyor. Norveç, törene başbakan seviyesinde katılsaydı provoke sayılmazdı" dedi.

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın 24 Nisan'da sözde Ermeni soykırımının 100'üncü yılı anma törenleri davetine 'hayır' yanıtı veren Başbakan Erna Solberg, Norveç'in ne başbakan ne de dışişleri bakanı düzeyinde temsil edilmeyeceğini sadece Ermenistan'daki büyükelçinin törenlere katılabileceğini bildirdi.

"TARİHÇİLERİN KONUSU"

Başbakanlık Müsteşarı Baard Glad Pedersen ise, tarihi konularda kararların tarihçilere bırakılması gerektiğini belirterek "Bu konu son yıllarda çok tartışılan bir konu. Ancak neyin soykırım sayılıp sayılmayacağı BM kararlarıyla bellidir. Onun için bırakalım bu konuda değerlendirmeleri tarihçiler yapsınlar. Başka ülkelerdeki törenlerde ülkeleri büyükelçilerin temsil etmesi çok doğaldır" dedi.

Sağ Partili Oslo Eyalet Meclisi Milletvekili Mertefe Bertınlıoğlu, Başbakan Solberg'in kararını saygıyla karşılamak gerektiğini belirterek, "Sözde soykırım konusunda Türkiye defalarca arşivlerin açılması ve tarafsız tarihçilerin arşivleri incelemesi teklifinde bulundu ancak Ermenistan buna hiç yanaşmadı. Bana göre de bu konu sadece tarihçilerin konusudur ve siyasi bir malzeme yapılmalıdır" dedi.

Dışişleri Bakanlığı'nın konuyla ilgili olarak Başbakanlık ofisine gönderdiği yazıda "1915 yılında Osmanlı tarafından gerçekleştirildiği öne sürülen sözde soykırımı iddiaları, uluslararasında şaibeli şekilde tartışılmaktadır. Dışişleri olarak Norveç'in temsili konusunda daha sonra fikir belirtilecektir" denildi.

İfade Özgürlüğü Mücadelecisi Eugene Schoulgin ise hükümetin kararını eleştirerek "Soykırımı veya değil. Ne olursa olsun Norveç böyle durumlarda daha yüksek seviyede temsil edilmeliydi" dedi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)