Noterler Facebook ve Twitter'ı takibe aldı
AA

noter

Türkiye Noterler Birliği'nden (TNB) yapılan açıklamaya göre, noterlik işlemlerinin elektronik ortamda yapılmasını sağlayan 1512 sayılı Noterlik Kanunu’na eklenen 198/A maddesi kapsamında, noterlik işlemlerinin tümü e-arşive kaydedilecek ve yasal sınırlar çerçevesinde elektronik ortamda paylaşılabilir hale gelecek.

E-ARŞİV OLUŞTURULACAK

Geçtiğimiz günlerde yürürlüğe giren noterlik işlemlerinin elektronik ortamda yapılması imkanını getiren düzenleme ve buna dayalı olarak çıkartılan Noterlik İşlemlerinin Elektronik Ortamda Yapılması Hakkında Yönetmelik ile TNB bünyesinde noterlik işlemlerinin tek merkezden ulaşılabileceği bir merkezi e-arşiv oluşturulacak.

ELEKTRONİK ORTAMDA TESPİT BAŞLIYOR

Elektronik Ortamda Tespit uygulaması ile artık internet ortamındaki her türlü veri elektronik olarak tespit edilebilecek. Aynı zamanda bilgisayar, cep telefonu ya da tablet bilgisayar gibi her türlü donanımdaki verilerin de tespiti mümkün olacak.

SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMLARI NOTERLERCE TESPİT EDİLEBİLECEK

Sosyal medya üzerinden yapılan paylaşım ve yazışmaların son günlerde çok gündemde olduğunu, bu tip ihtilaflarda delile ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Tutar, “Birisi sosyal medyada sizin hakkınızda bir paylaşımda bulunmuş, dava açacaksınız. Bunun için delil olarak noter tespit tutanağı kullanacaksınız. Ancak siz notere gidene kadar yazan kişi bunu silebilir. Ekran görüntüsünü alsanız bile delil olarak kullanılamayabilir. İşte elektronik ortamda tespit bu gibi durumlarda kullanılabilecek. Her gün, 24 saat çalışan bir sistem. Bu sistem tespit edilen konu ile ilgili yargı sürecinde denetime elverişli bir arşive olanak sağlıyor” bilgisini verdi.

1 MART'TA YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

Tutar, 1 Mart’ta yürürlüğe giren Noterlik Kanunu 198/A maddesi ile birlikte noterlikte yeni bir dönem başladığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

“Noterlik işlemlerinin elektronik ortamda yapılmasına imkan tanıyan yasal düzenlemeyle, noterlik kurumunun çağın gerektirdiği koşullara göre yeniden yapılanması kapsamında önemli bir adım atılmıştır. Vatandaşlarımız artık TNB web sitesi üzerinden işlem yapmak istediği noterliği seçerek noter randevusu alabilecek. Aynı zamanda noter işlemleri için gerekli belgelerini notere gitmeden online göndererek işlemlerin ön hazırlığını yaptırabilecek"

İMZA ONAYI OLMAYAN İŞLEMLER ELEKTRONİK ORTAMDA YAPILABİLECEK

Yapılan yasal düzenleme ile başka bir yeniliğin daha devreye alınacağını ifade eden Tutar, noterliklerde imza onayı olmadan gerçekleştirilen ihtarname, ihbarname, çeviri, örnek verme ve tespit gibi işlemlerin artık elektronik imza ile noterliğe gelmeden yapılabileceğini bildirdi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)