USD: 1,8430
EURO: 2,3070
ALTIN: 92,74
BONO: 9,53
PETR: 106,85

İstanbul 19°C

Ankara 17°C

İzmir 23°C

Nükleer reaktör nedir ?

23.11.2011 - 10:48

Nükleer reaktör, zincirleme çekirdek tepkimesinin başlatılıp sürekli ve denetimli bir biçimde sürdürüldüğü aygıtlardır.

Nükleer reaktörler bazen nükleer enerjiyi başka bir tür enerjiye (genelde elektrik enerjisine) çevrilen santraller olarak kullanılırlar.


 2005 itibarıyla dünyada 1100 civarında nükleer reaktör çalışır durumdadır. Bunların yaklaşık 310 tanesi araştırma reaktörüdür. Sanayi ve ilaç için izotop üretiminde bulunmaktadır. 400ü aşkın reaktör denizaltılarla ilgilidir. 440 dolayında reaktör ise elektrik enerjisi üretimine yönelik olarak faaliyet göstermektedir.

Yeryüzündeki en büyük nükleer güç üreticisi ABD dir ve 1998 yılı itibarıyla 676,70 Twh nükleer enerji üretmektedir. ABD aynı zamanda çalışır durumda olan 104 santral ile en fazla santrale sahip olan ülke konumundadır. İkinci en büyük üretici Fransa dır ve 1998 itibarıyla 368,40 Twh nükleer enerji üretmektedir. Bu ülkeleri Japonya 306,94 Twh, Almanya 145,20 TWh, Rusya 95,38 Twh, İngiltere 91,14 Twh, Güney Kore 85,19 Twh, Ukrayna 70,64 Twh, İsveç 70,00 Twh, Kanada 67,50 Twh izlemektedir.


Ülke içinde üretilen enerjinin yüzde dağılımı açısından bakıldığında 1988 itibarıyla Litvanya toplam enerjisinin %77,21′ini nükleer üretimle karşılarken, bu oran Fransa’da %75,77′dir. Bu ülkeleri Belçika %55,16, İsveç %45,75, Ukrayna %45,42, Slovakya %43,80, Bulgaristan %41,50, Güney Kore %41,39, İsviçre %41,07 ile izlemektedir.


Türkiye’de etkin durumda olan tek nükleer reaktör; Çekmece Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezinde bulunan TR-2 Araştırma Reaktörüdür.
Yeterli miktarda fizyon reaksiyonu verebilen maddenin, uygun biçimde yerleştirildiği ve bununla da denetim altında zincirleme bir Fizyon reaksiyonunun başlatılıp sürdürülebildiği aygıttır. Ağır çekirdeklerin bölünme ürünleri büyük miktarlarda enerji içerirler.

Bu enerji ısıya dönüşerek birçok yüksek-sıcaklıkta gerçekleştirilebilen işlemler için yararlı olur. Ayrıca, daha önemlisi bu ısıdan aşırı ısınmış ve yüksek basınçlı su buharı elde etmede yararlanılır. Bununla buhar türbini döndürülerek elektrik üretilir. 

Bu tür tesisler Nükleer Enerji Santraları adını alırlar. Reaktörlerin çoğu elektrik üretimi için çalışırlar. Bazı küçük boyutlu rektörler nükleer denizaltı gemileri ile su-üstü gemilerinde kullanılır. Reaktör son derece kusursuz biçimde yalıtılmış ve dışarıya radyasyon sızması önlenmiş olmalıdır.

Faruk Çelik: Memura enflasyondan fazlasını önerdik Play Off tarih oldu Orman: Onur ve gurur duyuyorum Damat adayının ilginç gelin adayı kriteri - Video Mehmet Topal Fenerbahçe'de Saç dökülmesine karşın kafein mucizesi Notunu beğenmeyen öğrenci dava açabilecek Menajerinden Emre Belözoğlu gerçekleri Haciz işleminde kredi kartı dönemi Apple'ın logosunun ters durmasının sırrı ortaya çıktı CHP'de yerel yönetimlere uyarı: 3 sandığa hazır olun Eurovision rehberi Kore'de Güneş fırtınası Beşiktaş'ta son aday Doll Erkeklere prezervatif yerine doğum kontrol hapı
Dedikodu kadını körleştiriyor 15:48
Dedikodu kadını körleştiriyor

Uzmanlara göre dedikodu, kadın ilişkilerine iyi gelmiyor.

Rüştü'ye veda partisi 15:46
Rüştü'ye veda partisi

Finlandiya maçında son kez milli formayı giyecek kaleci Rüştü Reçber’e, takım arkadaşları veda partisi düzenledi.

Rocky ve Rambo aynı filmde 15:44
Rocky ve Rambo aynı filmde

Arnold Schwarzenneger ile Sylvester Stallone yeni bir film için kamera karşısına geçtiler

Osmaniye'de siyah lüks araç paniği 15:37
Osmaniye'de siyah lüks araç paniği

Kayseri'de meydana gelen canlı bombalı sldırının ardınan Osmaniye'de polisten kaçan bir otomobil panik yarattı.

Faruk Çelik: Memura enflasyondan fazlasını önerdik 15:32
Faruk Çelik: Memura enflasyondan fazlasını önerdik

Bakan Faruk Çelik, memur maaşı zam pazarlığına bu sözler ile açıklık getirdi: "Memura enflasyondan fazlasını önerdik."

Kılıçdaroğlu: O otomobili niye durdurmadınız 15:18
Kılıçdaroğlu: O otomobili niye durdurmadınız

CHP lideri Kılıçdaroğlu'ndan Kayseri'deki patlama ile ilgili olarak, "O otomobili niye durdurmadınız?" dedi.

110 Milyon yolcu taşınacak 15:09
110 Milyon yolcu taşınacak

Sincan-Ankara-Kayaş tren hatlarının yeniden inşasıyla yılda 110 milyon yolcu taşınması hedefleniyor.

Babacan'ın kayınçosuna 28 bin dolarlık koltuk 11:33
Babacan'ın kayınçosuna 28 bin dolarlık koltuk

Başbakan Yardımcısı Babacan'ın kayınçosu 28 bin dolar maaşla Tanıtım Ajansı'nda işe başladı..

Ahmet Kaya şarkısı Türkçe Olimpiyatları'nda - Video 12:46
Ahmet Kaya şarkısı Türkçe Olimpiyatları'nda - Video

Çeşitli ülkelerden öğrencilerin katıldığı Uluslararası Türkçe Derneği Olimpiyatları'nda elemeler başladı.

Kayseri'deki patlamadan ilk görüntüler - Galeri 10:49
Kayseri'deki patlamadan ilk görüntüler - Galeri

Kayseri'de Pınarbaşı İlçe Emniyet Müdürlüğü önünde meydana gelen patlamada 2 polis memuru şehit düştü.

Kayseri'de patlama: 1 şehit 10:03
Kayseri'de patlama: 1 şehit

Kayseri Pınarbaşı İlçe Emniyet Müdürlüğü önünde patlama meydana geldi. 1 polis şehit oldu.

Askerlik Kanunu'nda değişiklik kabul edildi 22:06
Askerlik Kanunu'nda değişiklik kabul edildi

Askerlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı kabul edildi.

Yiğit Bulut: Faiz haramdır - izle 18:15
Yiğit Bulut: Faiz haramdır - izle

Bulut: 'Bütün hayatım boyunca ekonomi çalışmalarımda geldiğim bir nokta var; bunu şerefimle söylüyorum, Faiz haramdır'

Memur zammında Başbakan son sözünü söyledi 11:09
Memur zammında Başbakan son sözünü söyledi

Memur sendikaları son teklif sonrası Başbakan'ı aradı ama..


52,057 kişi takip ediyor

Oyun oyna kafanı dağıt !