NY Times: Belçika en zengin başarısız devlet

NY Times: Belçika en zengin başarısız devlet

İsrail Ulaştırma Bakanı'nın dün Belçika için "Çikolata yemeyi bırakıp terörle ciddi olarak mücadele etmelisiniz" uyarısından sonra bugün bir dikkat çekici ifade de Amerikan medyasından geldi.

Havaalanı ve metroyu hedef alan son terör saldırısı Belçika güvenlik güçlerinin; IŞİD hücrelerini barındıran göçmen nüfusun ağırlıkta olduğu banliyölerde önlem alamadığını, burunlarının ucundaki radikaller karşısında etkisiz kaldıklarını gösterdi.

EN ZENGİN BAŞARISIZ DEVLET

Amerikan gazetesi New York Times, saldırıların Avrupa’nın “kırılganlığını ve savunmasızlığını ortaya koyduğunu” belirtirken, Belçika için “Sadece 11.2 milyon nüfusa sahip ülke, dünyanın en zengin ‘başarısız devleti’ olarak küçümsenme ile karşı karşıya” yorumunu yaptı.

BELÇİKA FAİLED STATE SINIFINA GİRDİ

Egemen bir devlet olmanın temel şartlarını ve sorumluluklarını yerine getiremeyen ülkeleri tanımlayan ‘failed state’ (başarısız devlet) tabiri, daha çok Pakistan ya da Sahra-altı devletler için kullanılıyordu.

"AYNI ANDA BİRDEN FAZLA OLAYLA İLGİLENEMİYORLAR"

Fransa’nın eski istihbarat şefi Bernard Squarcini ise, Paris saldırganı Salah Abdeslam’ın ancak dört ay sonra Brüksel’de yakandığını ve yeni terör hücrelerinin fark edilemediğini hatırlatarak “Belçikalılar, aynı anda birden fazla ciddi olayla ilgilenemeyecek kadar sınırlı” dedi.