Obama Berlin'de Merkel'le buluştu

Obama Berlin'de Merkel'le buluştu

ABD Başkanı Barack Obama, Almanya ziyareti kapsamında başkent Berlin'de Başbakan Angela Merkel ile bir araya geldi. Başbakanlık'ta yapılan toplantıda iki lider ABD ile AB arasındaki serbest ticaret bölgesi anlaşması, Afganistan ve Suriye'deki durum, Avrupa'da da tartışmalara yol açan Prizma adlı Amerikan siber casusluk yazılımı ve tutuklu kampı Guantanamo konusunda görüş alışverişinde bulundu.

ESAD'IN GİTMESİ KONUSUNDA GÖRÜŞ BİRLİĞİ

Obama ile Merkel, yaptıkları görüşmede Suriye'de barışın ancak Beşar Esad'ın iktidardan gitmesi ile mümkün olacağı konusunda görüş birliği içinde olduklarını açıkladı. Başkan Obama, Esad'ın Suriye devlet başkanı olarak iktidarda kalamayacağını belirtirken, "O kendi halkının ölümüne sebebiyet vermiştir. Bunu Putin'e de söyledim?" dedi. Başbakan Merkel ise, Almanya'nın iç savaş bölgelerine prensip olarak silah sevkiyatı yapmadığını, bundan dolayı Suriye'ye silah araç ve gereçlerinin ihraç edilmeyeceğini, Almanya'nın sadece insanî yardımlara devam edeceğini, siyasî geçiş sürecinde de yapıcı rol alacağını söyledi.

DW'nin haberine göre, ABD Başkan Obama, ABD ile Afganistan arasındaki askerî işbirliğinin 2014 yılından sonra da devam ettirilmesine yönelik görüşmelerde prüz çıkmasına da soğukkanlı tepki gösterdi. Başbakan Merkel ile buluşması sonrasında basına yapılan ortak açıklamada Obama, Kabil ile aralarında çıkan bazı pürüzlere rağmen Washington'un görüşmelere devam etmek istediğini belirterek, "Sürecin tüm sorunlara rağmen devam etmesini ümit ediyoruz, bazı pürüzler çıkacağını tahmin ediyorduk?" dedi.

KARZAİ : AMERİKA ÇELİŞKİLİ DAVRANIYOR

ABD'nin radikal dinci Taliban ile diyalog başlatacağını açıklamasına tepki olarak Afgan hükümeti uzun vadede ABD ile yapacağı güvenlik anlaşmasına ilişkin görüşmeleri askıya aldığını bildirmişti. Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai'nin sözcüsü, Afganistan'daki barış görüşmeleri çerçevesinde Amerikan hükümetinin söyledikleri ile yaptıkları arasında çelişki olduğunu vurguladı. Karzai, Doha'da Amerikan tarafının Taliban ile yapmayı planladığı görüşmeleri boykot edeceğini de açıkladı. ABD Başbakanı Barack Obama, insansız hava araçları ile yapılacak saldırıların komuta merkezinin Almanya'da olmayacağını söyledi. Obama, "Terörizmle mücadelenin de bir parçası olarak gördüğümüz insansız hava araçlarını Almanya üzerinden sevk ve idare etmeyeceğimizi burada vurgulamak istiyorum?" diye konuştu.

"AB İLE ABD ARASINDAKİ TİCARET BAĞI ÖNEMLİ"

Almanya Başbakanı Angela Merkel da AB ile ABD arasında oluşturulacak bir serbest ticaret bölgesine ilişkin olarak, "Ben böyle bir serbest ticaret bölgesini çok önemsiyorum. Bunun Almanya ve Avrupa açısından önemi büyüktür?" dedi ve bu hedefe ulaşılması için gayretle çalışacağını söyledi. Başbakan Merkel, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) internet kullanıcılarını ve telefon görüşmelerini izlemesine ilişkin olarak da, "önemli olan özgürlüklerle güvenlik talepleri arasında bir denge kurulmasıdır. Bu konudaki diyalogumuz devam edecektir?" diye konuştu.

OBAMA'NIN OTELİ ÖNÜNDE PROTESTO

Bu arada Amerikan başkanı Barack Obama'nın Berlin'de kaldığı otelin önünde Uluslararası Af Örgütü Amnesty International üyesi eylemciler Guantanamo tutuklu kampının kapatılması için gösteri yaptı. Potsdam Meydanı'ndaki 40 kadar gösterici, "Yes you can! Close Guantanamo now?" (Evet, yapabilirsin, Guantanamo'yu şimdi kapat!) diye bağırdı. Obama, Guantanamo'yu kapatmak istediğini yinelerken, Guantanamo'yu kapatmayı istediğini ancak, bunun yapılmasının tahmininden çok zor çıktığını belirterek, "Kongre'nin yoğun direnişi ile karşılaştım. ABD'nin bu konuda uyanık kalmaya devam etmesi gerekmektedir?" dedi.