Obama Dallas'ta öldürülen polisler için gözyaşı döktü
Ajanslar

ABD Başkanı Barack Obama, 7 Temmuz Perşembe günü Dallas'ta keskin nişancı saldırısı sonucu hayatını kaybeden beş polis memuru için Morton H. Meyerson Senfoni Merkezi'nde düzenlenen törene katıldı.

Törende duygusal bir konuşma yapan Obama, ülkenin zor günlerden geçtiğini belirterek tüm toplumsal kesimlere birlik ve beraberlik çağrısı yaptı.

Konuşmasının bir bölümünde gözyaşlarına hakim olamayan Obama, saldırı anında orada bulunan polislerin kendilerini kurşundan sakınmadıklarını ve "cesurca" davrandıklarını ifade etti.

Obama Dallas'ta öldürülen polisler için gözyaşı döktü

Louisiana'da Alton Sterling, Minnesota'da ise Philando Castile adlı iki siyahi Amerikalının beyaz polisler tarafından öldürülmesini protesto etmek için insanların sokağa çıktıklarını hatırlatan Obama, bunun doğal bir hak olduğunu, ancak silahlı saldırının hiçbir şekilde meşrulaştırılamayacağını vurguladı.

Son günlerde ülke genelinde yaşanan gerilimin aşılabilmesi için herkesi sorumlu davranmaya çağıran Obama, "Umutsuzluğu reddetmek ve düşünüldüğü kadar bölünmediğimizi vurgulamak için buradayım" şeklinde konuştu.

Obama Dallas'ta öldürülen polisler için gözyaşı döktü

"TERSİNDEN IRKÇILIK İLE YAKLAŞILAMAZ"

Ülkede son yıllarda benzer birçok anma törenine katıldığını anlatan Obama, yaşanan sorunların farkında olduğunu ve birçok ailenin sevdiği insanları kaybetmesine şahitlik etmek durumunda kaldığını dile getirdi.

Adalet ve ceza sistemindeki sorunları da kabul ettiğini kaydeden Obama, bu sorunlara "tersinden ırkçılık" veya "siyasi doğruculuk" ile yaklaşılamayacağını da belirtti.

Farklı dinlere mensup temsilcilerin de dualarla yer aldığı törene Obama ve eşi Michelle Obama'nın yanı sıra Başkan Yardımcısı Joe Biden ile eşi ve eski başkan George W. Bush ile eşi de katıldı.

Obama Dallas'ta öldürülen polisler için gözyaşı döktü

Törenin ardından Obama ve yardımcısı Biden'ın, hayatını kaybeden polislerin aileleriyle özel bir görüşme yaptığı da bildirildi.

Obama Dallas'ta öldürülen polisler için gözyaşı döktü

OLAYIN GEÇMİŞİ

Eski bir ABD ordusu mensubu olan Micah Johnson tarafından keskin nişancı tüfeği ile gerçekleştirilen saldırıda 5 polis hayatını kaybetmiş, 7 polis de yaralanmıştı. Öldürülen polislerin kimlikleri Brent Thompson, Lorne Ahrens, Patrick Zamarripa, Michael Krol ve Michael Smith olarak açıklanmıştı.

Dallas'taki saldırı, 11 Eylül'den sonra tek bir olayda en fazla sayıda polisin hayatını kaybettiği saldırı olarak kayıtlara geçmişti.