Obama Netanyahu'yu azarladı iddiası

Amerikan Dışişleri Bakanı John Kerry'nin mikrofonu açıkken sarf ettiği "amma da nokta operasyonu" sözlerinin ardından İsrail basınında bir telefon görüşmesinin ayrıntıları yer aldı.

Obama Netanyahu'yu azarladı iddiası

OPERASYONU BİTİR BASKISI

İsrail'in Kanal 1 televizyonunun iddiasına göre, Amerika Başkanı Barack Obama, İsrail Başbakanı Netanyahu'yla pazar akşam yaptığı görüşmede, operasyonun sona erdirilmesi için İsrail'e baskı yaptı.

OBAMA NETANYAHU'YU AZARLADI

Kanal Obama'yla Netanyahu arasında 35 dakika süren görüşmenin tapelerini ele geçirdiğini öne sürdü. Tapelere göre, ikili arasında son derece sert bir konuşma geçti. Obama, İsrail'in derhal tek taraflı ateşkes ilan etmesini talep etti. Gazze'deki yıkımın görüntüleri dünyayı İsrail'den uzaklaştırıldığını söyleyerek Netanyahu'yu azarladı.

TÜRKİYE'NİN ROLÜ GERGİNLİK YARATTI

Obama, harekat bittiği takdirde Türkiye ve Katar'ın arabuluculuğunu öne çıkardı. Ama Netanyahu "Türkiye ve Katar Hamas'ın en büyük destekçileri, adil muhataplar olarak hareket edeceklerine güvenilmez" yanıtını verdi.

İddiaya göre Obama da "arabulucu seçme lüksünüz yok" mesajını verdi. İddiaları her iki taraf da yalanladı.

"TAM BİR SAÇMALIK"

Amerikan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, iddialar için "tam bir saçmalık" dedi. Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Bernadette Meehan, "Tapelerin gerçekle hiçbir ilişkisi yok" yorumu yaptı. İsrail'den yalanlalma geldi. Başbakan Netanyahu'nun ofisi "iddialar tamamen asılsız" dedi.