Obama'dan İran'a suikast suçlaması

Obama'dan İran'a suikast suçlaması

ABD Başkanı Barack Obama, İran hükümetinde,Suudi Arabistan'ın Washington Büyükelçisi Adil El Cubeyr'in öldürülmesi için yapılan suikast planından haberdar olan kişiler olduğunu belirterek, bunların hesap vermesi gerektiğini söyledi.

İRAN'A SUİKAST SUÇLAMASI

Obama, Güney Kore Cumhurbaşkanı Lee Myung-bakile birlikte Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında, "İran'ın, Suudi Arabistan'ın Washington Büyükelçisi Adil El Cubeyr'i öldürmek içinsuikast planı yaptığı iddialarına" yönelik soruyu da yanıtladı.

ABD Adalet Bakanlığının çok spesifik bir dizi gerçekleri ortaya koyduğunu belirten Obama, İran-Amerika kökenli bir kişinin büyükelçiye yönelik suikast planına karıştığını bildiklerini kaydetti.

Bu kişinin İran hükümetiyle doğrudan bağlantıları olduğunu ve para aldığını da bildiklerini dile getirenObama, "Şimdi tüm gerçekler ortada. İddiaları destekleyecek bulgular olmasaydı bu konuyu zaten gündeme getirmezdik" ifadesini kullandı.

Obama, bulguları uluslararası toplumla da paylaştıklarını belirterek, "Bunlar analiz edildikten sonra, bu planın gerçekliğine dair bir tartışmanın olmayacağına inanıyorum" diye konuştu.

İRAN HÜKÜMETİNDEN HABERDAR OLAN KİŞİLER VAR

Bu olayın, İran hükümetinin sorumsuzca ve tehlikeli bir davranışı olduğunu belirten Obama, diplomatların korunmasına yönelik uluslararası ilkeleri hatırlattı.

Obama, bu olaya karşılık olarak, birinci aşamada iddialarda adı geçen kişilerin yargı önüne çıkarılacağını, ikinci aşamada da İran'a yönelik sıkı yaptırımları devam ettireceklerini ve uluslararası toplumu İran'ın daha fazla izole edilmesi için harekete geçirme çabalarını sürdüreceklerini bildirdi.

İran'a yönelik her seçeneğin masada olduğunu belirten Obama, uluslararası toplumla etkileşim kurmada daha iyi yaklaşımlar sergileyene kadar İran hükümetine yönelik doğrudan etki yapacak baskı türlerini uygulamaya devam edeceklerini kaydetti.

Obama, bir soru üzerine, İran hükümetinde bu plandan haberdar olan kişiler olduğunu belirterek, "İran hükümetindeki en üst düzeydeki yetkililer bilmeseler dahi, İran hükümetinde bu tür faaliyetlere karışanların hesap vermesi gerektiğine inanıyoruz" dedi.

Obama, konuyla ilgili incelemelere ve tüm gerçekleri ortaya koymaya devam edeceklerini kaydetti.