Obama'dan İran'la yapılan nükleer anlaşma değerlendirmesi
Ajanslar

Obama'dan İran'la yapılan nükleer anlaşma değerlendirmesi

ABD Başkanı Barack Obama, İran'la yapılan nükleer anlaşmayı Amerikan New York Times gazetesine değerlendirdi.

ARAP LİDERLERLE ÇETİN GÖRÜŞME

İran'la yapılan anlaşmayı, "hayatta bir kez yakalanabilecek şans" olarak değerlendiren Obama, Tahran'ın nükleer programı konusunda varılan uzlaşmadan rahatsız olan Körfez ülkeleri liderleriyle "çetin bir görüşme" yapacağını söyledi.

Körfez ülkelerinin liderlerini önümüzdeki aylarda Washington yakınlarındaki Camp David'e davet edeceğini belirten ABD Başkanı Obama, "Hem İran, hem de diğer bölgesel konularla ilgili görüşmeler yapacağız" dedi.

İSRAİLLİLERE SESLENDİ

İran'la yapılan nükleer anlaşma sonrasında da, ülkesinin İsrail'in güvenliği konusunda ödevleri bulunduğunu belirten Obama, "İsraillilere şunu söylemek istiyorum, bu anlaşma, İran'ın atom bombası üretmemesi için yakaladığımız en iyi şanstı. Bu anlaşmayla İran ve bölgeye verdiğimiz mesaj, İsrail'in güvenliği tehdit edilirse ABD orada olacaktır" şeklinde konuştu.

"ÇOK KÖTÜ BİR ANLAŞMA"

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, bir kez daha BM Güvenlik Konseyi üyeleri ve Almanya'nın İran'la yaptığı nükleer uzlaşmayı "çok çok kötü bir anlaşma" olarak niteledi.

"KÖTÜ ANLAŞMAYI ENGELLEMEYE ÇALIŞTIM"

Amerikan televizyonuna konuşan Netanyahu, Lozan'da yapılan anlaşmanın İran'a "atom bombası" yapma yolunu açtığını iddia etti. İran'la nükleer bir anlaşmayı sabote etmeyi amaçlamadığını ileri süren İsrail Başbakanı Netanyahu, "Ben kötü bir anlaşmayı engellemeye çalıştım" dedi.