Obama'dan Laos itirafı

Güneydoğu Asya Ülkeler Birliği (ASEAN) 2016 Liderler Zirvesi için Laos'un başkenti Vientiane'ye giden ABD Başkanı Barack Obama, öğrenci ve iş adamlarına seslendi.

90 MİLYON DOLARLIK YARDIM

"Laos'un toparlanmasının ABD'nin ahlaki sorumluluğu olduğunu" söyleyen Obama, ülkede gömülü 80 milyon gizli mayının yok edilmesi için de 90 milyon dolar bağışlanacağını belirtti.

Obama'dan Laos itirafı

Asya-Pasifik'in ABD için yeni ve geçici bir heves olmadığını vurgulayan Obama, ABD'nin eskiye nazaran bölge ülkeleriyle daha derin ilişkiler içinde olduğunu söyledi. Obama, "Pozisyonumuz daha güçlü ve bir Pasifik ülkesi olarak burada kalıcı olduğumuz mesajını verdik." dedi

Obama'dan Laos itirafı

Kasım ayında başkanlık görevini devredecek olan Obama, Laos ile 'Kapsamlı Ortaklık' anlaşması imzaladıklarını ve bu sayede ikili ilişkilerin daha da güçleneceğini de sözlerine ekledi. Vietnam Savaşı zamanında Laos'a bırakılan gizli bombaların temizlenmesine yardımcı olmak için 90 milyon dolarlık bir yardım yapılacağını açıkladı. Henüz yüzde 1'inin bile temizlenmediği öne sürülen bombalar, her sene ortalama 50 kişinin yaşamını yitirmesine sebep oluyor.

Obama'dan Laos itirafı

ABD'NİN LAOS BOMBARDIMANI

Yaklaşık 6,5 milyon nüfusa sahip Laos Demokratik Halk Cumhuriyeti, ASEAN ülkeleri arasındaki en düşük nüfusa sahip ülke konumunda. Denize kıyısı bulunmayan, 236 bin 800 kilometrekarelik alana sahip Laos, geçen yıl yüzde 7 büyüme hızıyla birlik üyeleri arasında büyüme oranı en yüksek ülke olmuştu. Laos, ASEAN'ın en fakir üyesi olarak da biliniyor. Vietnam Savaşı sürerken ABD ordusu, 19 Mayıs 1964'te Laos'un güney semalarına keşif uçakları göndermeye başlamış ve bu, tarihin en büyük bombardımanlarından birinin başlangıcı olmuştu.