Öcalan üniversiteli olacak

Öcalan üniversiteli olacak

Hükümet'in genel seçimler öncesinde vergi ve prim borçlarına af getiren "Torba Yasa"ya eklenen öğrenci affı maddesinin Terör örgütü ele başı Abdullah Öcalan'ı da kapsadığı ortaya çıktı. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden 1978 yılında ayrılsa da devamsızlık nedeniyle resmen 1986 yılında atılan Öcalan aftan yararlanarak üniversiteye dönecek. Affa terör suçlarına ilişkin özel bir madde konulmadığı takdirde Öcalan üniversite eğitimine başlayabilecek. Hürriyet yazarı Yalçın Doğan konuyu köşesine taşıdı.

KAYDI 86'DA SİLİNİYOR


KAYDINI 1971'de İstanbul Hukuk Fakültesine yaptırıyor. 1972'de Siyasal Bilgiler Fakültesine (SBF) geçiyor. 1978-86 yılları arasında devamsızlık nedeniyle, kaydı siliniyor.

24 YIL SONRA YENİDEN

Bu İmralı'da tutuklu PKK'nın ele başı Öcalan'ın en kısa yoldan yüksek öğretim macerası. Şimdi o macera, kaydının silinmesinden 24 yıl sonra yeniden başlıyor.
Bu nasıl olacak? Şu her derde deva Torba Yasaya göre olacak.
Torba Yasanın 113. maddesi Yüksek Öğrenim Yasasının geçici 57. maddesini değiştiriyor ve şu hale getiriyor:

ÖĞRENİME BAŞLAYACABİLECEK


"Yüksek öğretim kurumlarında hazırlık dahil, bütün sınıflarda intibak, ön lisans, lisans tamamlama, lisans ve lisans üstü öğrenim gören öğrencilerden, 12 Eylül 1980'den sonra, kendi isteği ile ilişkileri kesilenler dahil, her ne sebeple olursa olsun, ilişkisi kesilenler, bu yasanın yürürlüğe girdiği andan itibaren beş ay içinde ilişkilerinin kesildiği kurumlara başvurdukları takdirde, öğrenime başlayabileceklerdir".

TORBA YASA FIRSAT VERİYOR


Cümle uzun, özü net. İlişkisinin hangi nedenle kesilmiş olduğuna bakmadan, 12 Eylül'den bugüne kadar üniversite ve yüksek okullardan atılanlara öğrenim yolu yeniden açılıyor. Onlara af geliyor.
Apo'nun SBF ile ilişkisi devamsızlık nedeniyle kesiliyor, kaydı siliniyor.
Torba Yasanın (halen tasarı) bu maddesi, her ne sebeple olursa olsun, ilişkisi kesilenlere öğrenim fırsatı tanıyor.

'BEN GİDERİM' DERSE, ENGEL YOK


Her ne sebeple olursa olsun, dediğine göre, yasa yürürlüğe girdikten sonra, beş ay içinde Apo da, "ben üniversiteye gideceğim" derse, engel yok. Okuyacak, büyük adam olacak.
Artık dersleri nasıl takip eder, bilinmez. İmralı ile Ankara arası biraz uzak.
Bu durumda, İmralı'dan ya ders ve sınav günleri Ankara'ya uçak kaldırmak gerekecek, Siyasala bir-iki, haydi kalkıyor, üstelik polis eşliğinde, güvenli bir biçimde. Ya da hocaları İmralı'ya uçurmak. Ama, o zaman diğer öğrencilere haksızlık. Üçüncü şık, onu Ankara'da bir cezaevine nakletmek.
Ne var bunda, adamın hakkı, herkese ne sebeple olursa olsun okula devam hakkı getiriyorsan, adam da bundan yararlanmak isteyebilir.

TAM HOPTİRİNAM


Aziz Nesin'in ruhu şad olsun, tam "Memleketin Birinde Hoptirinam".
Yasa metnini yazmak hüner ister. Böyle yazarsan, bu sonuçlara katlanırsın. Bu macera nasıl sonuçlanacak, gel de merak etme.