Öğrencilerden kanseri erken teşhis eden cihaz
AA

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Makine Mühendisliği Bölümü lisans son sınıf öğrencileri Mehmet Tuğrul Birtek ve Berke Erbaş (23), iki yıldır kanser teşhisine ilişkin bir proje üzerine çalışıyor.

ÇİP GELİŞTİRDİLER

Projede önemli bir aşama kaydeden öğrenciler, kanserin erken teşhisi için nanoteknoloji temelli MEMS cihazı ile bir de çip geliştirdi.

Öğrencilerden kanseri erken teşhis eden cihaz

BİRİNCİ SEÇİLDİ

TÜBİTAK'ta 229 projenin içinden birinci seçilen cihaz, şeker ölçüm aleti gibi çalışacak. Bu şekilde bir insanın kanında kanserli hücre bulunup bulunmadığı tespit edilebilecek.

2 YILDIR PROJE ÜZERİNDE ÇALIŞIYOR

İTÜ Nanoteknoloji Araştırma Merkezi'ndeki özel laboratuvarda çalışmalarını sürdüren Birtek ve Erbaş, projelerini anlattı. Berke Erbaş, İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Trabzon gözetiminde 2 yıldır bu proje üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Öğrencilerden kanseri erken teşhis eden cihaz

"GELİŞTİRECEĞİZ"

Çalışmalarının sonucunda kanser teşhis cihazı geliştirdiklerini belirten Erbaş, ''Geliştirdiğimiz cihaz, testleri laboratuvar ortamından çıkartıp hasta başı tedaviye uygun bir hale getirecek. Proje üzerine çalışarak geliştirmeye çalışıyoruz'' diye konuştu.

Öğrencilerden kanseri erken teşhis eden cihaz

"CİHAZ SAYESİNDE ERKEN TEŞHİSLE HAYAT KURTARILACAK"

Berke Erbaş, "Hızla ilerleyen bir yatırım var. 5-10 yıl sonra şeker ölçüm tespit cihazları gibi bir kanser ölçüm ön tanı cihazları olması hedefleniyor. Cihazı, insanlar eczanelerden alarak kendi evlerinde test yapacak. Cihaz, insanları kansere karşı önlem alacağı bir konuma getirecek. Biz de bunun Türkiye'deki ayağı olup katkı sağlamak istiyoruz. Elimizdeki bu taşınabilir cihaz, 5-10 yıl sonra herkes evinde ulaşabilecek ve kansere karşı erken tanı yapabilecek hale gelecek. Cihaz sayesinde erken teşhisle hayat kurtarılacak" ifadelerini kullandı.

Öğrencilerden kanseri erken teşhis eden cihaz

"CİHAZI HASTA ÜZERİNDE DAHA DENEMEDİK"

Mehmet Tuğrul Birtek ise, "Hasta üzerinde cihazı deneme aşamasına geçmedik. Bu daha sonraki aşamamız. Dünyada henüz klinik olarak birebir uygulaması yok. Bunun üzerine çalışmalar devam ediyor. Cihaz ve çiplerin verimliliklerini artırarak, kan üzerinde deneyenlere geçip sonuç almayı hedefliyoruz. Yaptığımız çipler, bir insan saçı kalınlığında bir mikro kanala sahip. Bu çipin içerisine hücreler giriyor ve biz bunları karakterize ediyoruz. Yani kanser hücresi varsa kanda, biz bu hücreleri bir noktada toplayacağız. Bunu hücrelerin boyutsal ve elektriksel farklılıklarından faydalanarak yapacağız. Vücuttaki kan hücreleri ile kanser hücreleri farklılık gösteriyor. Biz bu farklılıkları tespit edip, 'Sizde göğüs kanseri riski tespit ettik, hastaneye git' şeklinde uyaracağız" şeklinde konuştu.

Öğrencilerden kanseri erken teşhis eden cihaz

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)