Öğrenme zorluğu çekiyorsa ona kızmayın

Öğrenme zorluğu çekiyorsa ona kızmayın

Çocuklar genellikle sevdikleri herhangi bir şeye dikkatlerini verdikleri zaman beyinlerindeki ön bölge sisteminin ilkel refleksini kullanır. Bu beynin derininde korunmuş bir merkezdir ve kolay etkilenmez. Beynin ön bölgesinde bir sıkıntı oluştuğunda ise dikkat dağılır ve konsantrasyon bozulur. Bu durum ise aile içinde 'çocuğum ders çalışmak istemiyor' diye yorumlanır. Psikiyatri Uzmanı Dr. Tanju Sürmeli, "Dikkat, konsantrasyon merkezimiz beynimizin ön bölgesinde yer alıyor. Bu merkezde sıkıntı, problem veya bozukluk düzeyinde olabilir. Akademik bilgiyi öğrenebilmemiz için dikkat ve konsantrasyonumuzun normal düzeyde olması gerekiyor" dedi.

NÖROLOJİK AÇIDAN DA DEĞERLENDİRİLMELİ

Bilgiler, dikkat ve konsantrasyon merkezleriyle bağlantılı olarak süzülüp beynin çeşitli bölgelerine kodlanır. Nörolojik açıdan, öğrenme bozukluklarının insanın bilgiyi biriktirmesine engel olduğunu belirten Sürmeli, "Öğrenmede güçlük, kişilerin gördükleri bilgiyi anlama ve kavramada ya da işittikleri bilginin beynin farklı kısımlarına bağlanmasındaki yeteneklerinde azalma ya da hiç olmamasıdır. Bu duruma sebep olan bozukluklardan birisi dikkat eksikliği hiperaktivite ve dürtü bozukluğu diğeri de genel öğrenme bozukluğudur" dedi.

DİKKAT EKSİKLİĞİ NASIL ANLAŞILIR

Kolayca dikkatleri dağılır, uzun süre kendilerini toplayamazlar, nesneleri kaybetmeye eğilimlidirler, unutkan ve yaramazdırlar. Hayal dünyaları çok geniştir, sürekli sıkılmaktan şikayet ederler, motive olamazlar, fikirlerini sonuna kadar savunurlar, kin tutmaya eğilimlidirler. Aynı hareketleri tekrarlar, konudan konuya atlarlar, her şeye çok dar açıdan bakarlar.

TEŞHİSTE OBJEKTİF OLUNMAK

Teşhiste subjektif değerlendirmeler ayırıcı tanıda beklediğimiz kadar hassas olmadığı için ABD'de daha objektif yöntemler geliştiriliyor. TOVA ve QEEG –NxLink Veri Bankası yöntemi görsel ve işitsel dikkati algılamayı bilgisayar ortamında matematiksel olarak analiz eder.