Oktay Sinanoğlu kimdir

Oktay Sinanoğlu kimdir

2 Ağustos 1934'te, babasının (Nüzhet Haşim Sinanoğlu) Türkiye Başkonsolosluğu'nda görev yapmakta olduğu İtalya'nın güneydoğusunda Adriyatik Denizi kenarında bir liman kenti olan Bari'de doğan Oktay Sinanoğlu, 1939 yılında İtalya'da II. Dünya Savaşı'nın başlamasının ardından ailesiyle birlikte Türkiye'ye döndü.

ÜNİVERSİTEYİ BİRİNCİLİKLE BİTİRDİ

Aynı zamanda ünlü sanatçı Esin Afşar'ın ağabeyi olan Oktay Sinanoğlu, sonradan TED Koleji olan Ankara Yenişehir Lisesi'ne 1953 yılında burslu öğrenci olarak girdi ve okulu birincilikle bitirdi. Okulun bursuyla Kimya Mühendisliği okumak üzere ABD'ye gitti. 1956'da ABD Kaliforniya Üniversitesi Berkeley Kimya Mühendisliği'ni birincilikle bitirdi.

ALFRED SLOAN ÖDÜLÜ'NÜ KAZANDI

1957'de Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nü sekiz ayda bitirerek yüksek kimya mühendisi oldu. "Alfred Sloan" ödülünü aldı. 1959'da Kaliforniya Üniversitesi Berkeley'de kuramsal kimya doktorasını tamamladı. 1960'ta Yale Üniversitesi'nde öğretim üyesi (asistan profesör) oldu.

EN GENÇ PROFESÖRLER ARASINDA

1960-1961 yıllarında atom ve moleküllerin çok elektronlu kuramı ile "Doçent" oldu. 1963'te 50 yıldır çözülemeyen bir matematik kuramını bilim dünyasına kazandırarak 28 yaşında "tam profesör" unvanını aldı. 20. yüzyılda Yale Üniversitesi'nde bu sanı kazanan en genç öğretim üyesidir.

TÜRKİYE ÖZEL ELÇİLİĞİ

1962 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi mütevelli heyeti, yalnızca Oktay Sinanoğlu'na mahsus olmak üzere kendisine Danışman Profesör ünvanını verdi. Yale Üniversitesi'nde ikinci bir kürsüye daha profesör olarak atandı. 1973'te Almanya'nın en yüksek "Aleksander von Humboldt Bilim Ödülü"nü ilk kazanan kişi oldu. 1975'te Japonya'nın "Uluslararası Seçkin Bilimci Ödülü"nü kazandı; yine 1975 yılında özel kanunla Oktay Sinanoğlu'na ilk ve tek Türkiye Cumhuriyeti Profesörü ünvanı verildi.

1976'da Japonya'ya Türkiye Cumhuriyeti Özel Elçisi olarak gönderildi. Kendisi Türk-Japon kültür, bilim ve eğitim ilişkilerinin temellerini atmıştır. Amerikan Bilim ve Sanat Akademisi'nin ilk ve tek Türk üyesidir. Meksika hükümeti tarafından Yüksek Bilim Ödülü "Elena Moshinsky" ile ödüllendirildi.

MOLEKÜLER BİYOLOJİNİN İLK PROFESÖRLERİNDEN

Dünyada yeni kurulmaya başlayan moleküler biyoloji dalının ilk profesörlerinden biri oldu. DNA sarmalının çözelti içinde o biçimde nasıl durduğuna açıklama getirdi. Dünyanın pek çok yerinde buluşları ve kuramları ile ilgili konferanslar verdi.

ÜLKESİNE GERİ DÖNDÜ

1980'li yıllarda çalışmalarını kimya biliminin basit bir şekilde öğretilmesine yönelik bir kuramsal çerçeve üzerinde yoğunlaştırdı. Ancak 1988'de yayımlanan çalışmaları akademik dünyada ilgi görmedi.

1993'te Yale Üniversitesi'ndeki profesörlük görevlerinden erken sayılabilecek bir yaşta emekliye ayrıldı. Aynı yıl Türkiye'ye dönerek Yıldız Teknik Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü'nde profesörlüğe atandı. 2002 yılında bu görevinden de emekliye ayrıldı.

TÜRKÇE EN İYİ BİLİM DİLİ

Türkiye'de bulunduğu dönemde çalışmalarını daha çok Türk ulusal kimliği ve Türk diliyle ilgili milliyetçi görüşlerini yaymaya adadı. Eğitim dilinin resmi dil olması gerektiğini ve yabancı dilin takviyeli olarak öğretilmesinin gerektiğini savunan Sinanoğlu, matematiksel yapısından dolayı Türkçenin en iyi bilim dili olduğunu savundu.

KİMYA’DAN KUANTUM FİZİĞİNE

Yaşamı boyunca Kuantum Mekaniği'ne birçok katkıda bulunmuş bir bilim adamıdır. P.A.M. Dirac'in de üzerinde uğraştığı ancak çözümleyemediği bir problemi, "Kuantum Mekaniği”nde Hilbert uzayının topolojisi ve içerdiği yüksek simetrileri çözdü. Böylece kimya bilimini bu topolojik inceleme ile sağlam bir temele oturttu.

TÜRKİYE’NİN EINSTEIN’I

Türkiye'nin Einstein'ı olarak adlandırılan Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu, 19 Nisan 2015'te ABD'de hayata veda etti.