Oktay ve Mahruki Soma'daki çalışmaları değerlendirdi

Oktay ve Mahruki Soma'daki çalışmaları değerlendirdi

Soma'daki maden faciasında arama kurtarma çalışmaları tamamlandı ama geride pek çok soru işareti kaldı. İşçiler neden dört gün boyunca çıkarılamadılar? Operasyon esnasında hata yapıldı mı? İçeriye oksijen basılması yangını körükledi mi? Rakamlar net mi? İçeride biri unutulmuş olabilir mi? Bakan Taner Yıldız'la birlikte operasyonu yürüten AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay, Habertürk'ten Kübra Par'a kurtarma çalışmalarını değerlendirdi.

"ZAMANINDA MÜDAHALE EDİLDİ"

Arama kurtarma konusunda hata yapılmadığından emin misiniz? İçiniz rahat mı?
Zamanında müdahale edildi. Yarından itibaren tüm ekibi toplayıp bir durum değerlendirmesi yapacağız. Neler yaptık, neler daha iyi yapılabilirdi, bundan sonra nasıl yenilikler yapmalıyız, tüm bunları konuşacağız.

İçeriye oksijen basılmasının yangını körüklediği söylendi. Bu anlamda teknik bir hata yapıldı mı?
Yanlış yapıldı demem dışarıda harekât planını yapan ve madende ter döken arkadaşlara haksızlık olur. Son derece hassas çalışmalar sonucunda karar verildi. Konunun uzmanları ince ince çalışıp ne yapılması gerektiğine karar verdi.

"OCAĞI TEKRAR TEKRAR TARADIK"

Rakamlar net mi? İçeride biri unutulmuş olabilir mi?

Bununla ilgili son derece titiz bir çalışma yürüttük. Emin olmadığımız bir bilgiyi hiç açıklamadık. Rakamlara bağlı kalmadan bütün maden ocağı tekrar tekrar taradık. Rakamlar net.

"SON ÇIKARILAN CESETLER TANINMAZ HALDEYDİ"

Cesetler ne durumdaydı? Özellikle son çıkanlar...

İlk çıkarılanların durumu daha iyiydi. Kanamalı bir yaralanma yoktu. Süre geçtikçe, içerideki hava sıcaklığının etkisiyle cesetler şişmeye başladı. 3 gün sonra çıkan cenazeleri aileler tanıyamadı. DNA eşleştirmesiyle kimlik tespiti yaptık. Kurtarma ekibinden yaralanan oldu mu? Yaralanan değil ama etkilenenler oldu.

MAHRUKİ: "ÜST ÜSTE YANLIŞLAR YAPILDI"

Arama kurtarma çalışmaları yeterli miydi? Doğru müdahale edildi mi?
Maden kazalarında işin doğrusu nasıl yapılır bilmiyorum ama personel buna hazırlıklı olmadığı için başından itibaren kaos vardı. Üst üste yanlışlar yapıldığı için bu kadar büyük bir facia yaşandı.

Neydi o yanlışlar?

Onu bilirkişiler madene girdikten sonra tespit edecektir. İlk bir saatte üst üste kritik hatalar yapılmasa 300 insanımızı kaybetmezdik. En büyük problem etkin çalışan acil durum yönetim sisteminin olmamasıydı. İşçisinden amirine herkesin böyle olağanüstü bir durum olduğunda hangi adımları atması gerektiğini bilmesi gerekir. Böyle bir prosedürden personelin haberdar olmadığı anlaşıldı.

"KURTARMA ÇALIŞMASINDA HATA YOKTU"

Arama kurtarmada hata mı yapıldı yani?

Hayır, büyük ihtimalle ilk anlarda olan olmuştu zaten, karbon monoksitten bahsediyoruz... Sonraki süreçte, kurtarma operasyonunda eksik vardı demek doğru olmaz. Kurtarma ekibi madene vardıktan sonra elinden geleni en doğru şekilde yaptı. Bizi ve diğer sivil toplum kuruluşlarını da çalıştırdılar.

RÖPORTAJIN TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ