Ölümlü iş kazalarının 3'te 1'i inşaatlarda oluyor

inşaat

Türkiye’de iş kazalarında ölüm oranı Avrupa ortalamasının 2.5 katına ulaştı. Çalışma Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı İsmail Gerim’in yaptığı açıklamaya göre, Avrupa ülkelerinde iş kazalarında ölüm oranı 100 binde 4 kişiyken, 6.2’ye kadar gerileyen Türkiye’de yeniden 10 kişi seviyelerine yükseldi.

'TARAFLARI SUÇLAMAK YERİNE SORUNU ORTAK ÇÖZMELİ'

Türkiye’de ölümle sonuçlanan iş kazalarının 3’te 1’inin inşaat sektöründe meydana gelmesi dikkat çekti. İnşaatlardaki kazaların yüzde 40’ının yüksekten düşme kaynaklı olduğunu, yüksekten düşmelerin yüzde 25’inin ise cephe iskelelerinde yaşandığını vurgulayan Gerim, inşaatlarda kurulan iskelelerde her katta yürüme yollarının olması, işçilerin iskelelere tırmanırken içeriden kurulan merpenleri kullanması gerektiğini ifade etti. Yaptıkları incelemede birçok inşaatta bu uygulamayı göremediklerini dile getiren Gerim, şunları kaydetti:

“İşçilerimiz iskelelerde cambazlık yapmaya çalışıyor. İş kazalarının yüzde 50’si güvensiz hareketten yüzde 50’si de güvensiz malzeme kullanımından kaynaklanıyor. Dolayısıyla burada işçi ve işverenin konuyu iki yönlü ele alması gerekiyor. İşverenin gerekli malzemeyi temin etmesi, işçinin de bu malzemeleri uygun şekilde kullanması önem taşıyor. Tarafları suçlamaktansa, ‘şu suçlu, bu suçlu’ demektense sorunu ortak şekilde ele almak ve birlikte çözmek gerekiyor.”

İŞ GÜVENLİĞİ ZORUNLU DERS OLACAK

81 ili tek tek gezerek, işverenlere, çalışanlara İş Güvenliği Kanunu’nun neler getirdiğini, neler yapılması gerektiğini anlattıklarını ifade eden İsmail Gerim, toplumda iş sağlığı ve güvenliği konusunun yaşamın bir parçası haline gelebilmesi için anaokulundan üniversiteye kadar her aşamada ders olarak okutulması gerektiğine inandıklarını dile getirdi ve önümüzdeki dönemde de özellikle Mühendislik Fakülteleri'nde  "İş Güvenliği Dersi"nin zorunlu ders olarak okutulacağını söyledi.