Önder Sav kimdir

önder sav

Önder Sav, 14 Kasım 1937 tarihinde Balıkesir’in Manyas ilçesinde dünyaya geldi. Babasının adı Hayrettin, annesinin adı Şerife’dir. Liseyi bitirdikten sonra Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne yazıldı. Bir süre serbest avukatlık yaptıktan sonra “Ankara Baro Başkanı” oldu. 1989 - 1995 tarihleri arasında “Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı” görevini yürüttü.

15., 16., 20., 22. ve 23. Dönem Ankara Milletvekilliği yaptı. 37. Hükümet’te Çalışma Bakanı olarak görev yaptı. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın en has adamı olan Sav, Baykal’ın istifasının ardından başkanlık için aday olacağını düşünülüyordu. Fakat aday olmadı ve Kemal Kılıçdaroğlu’nun başkan olmasından sonra 2010’a kadar genel sekreterlik görevini sürdürdü. 2010 tarihinde gerçekleştirilen CHP Kurultayı'nda Parti Meclisi dışında kaldı.

SINIF ARKADAŞI BAYKAL'LA ECEVİT’E MUHALEFET

Hukuk Fakültesi mezunu olan Sav'ın, '53 yıllık sırdaşım ve dostum' dediği Baykal'la ilişkisi de üniversite yıllarında başladı. Sav, Genel Sekreter Bülent Ecevit'le İnönü arasındaki genel başkanlık yarışında, Ecevit'in yanında yer aldı. Baykal ile Sav, 1973 seçimleri sonrası 1. Ecevit hükümetinde (CHP-MSP koalisyonu) kabinede yer aldı. Çalışma Bakanı olarak görev yaptığı ve 12 Eylül'ün yaklaştığı dönemde Baykal-Sav ikilisi Ecevit'i eleştirip hedef almaya başladı.

Sav, evli ve 2 çocuk babasıdır.